Evli ve 3 çocuk annesi ev kadını 43 yaşındaki Vatan Yılmaz, 9 yıl önce 4’üncü çocuğuna hamile kalınca, maddi durumları kötü olduğu için bebeğini aldırmaya karar verdi. Kararını eşi 52 yaşındaki Veli Yılmaz’dan saklayan Vatan Yılmaz, Bornova İlçesi Doğanlar semtindeki Dr. Muharrem İdiz’in işletmecisi olduğu özel bir polikliniğe gitti. 3 aylık hamile kadın, iddiaya göre, İdiz ile kürtaj için 160 liraya anlaştı. Vatan Yılmaz’a poliklinikte, Kırgızistan uyruklu Dr. Busalima Duyseeva tarafından kürtaj yapıldı. Evine dönen Yılmaz fenalaştı. Eşrefpaşa Belediye Hastanesi, ardından İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Vatan Yılmaz, kurtarılamadı.

Veli Yılmaz, eşinin ölümünün şüpheli olduğunu belirterek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopside, Vatan Yılmaz’ın rahminde delik tespit edildi. Soruşturmayı tamamlayan savcılık, iki doktor ve hemşire Hüsne Gökgürler hakkında dava açtı. Kırgızistan uyruklu kadın doğum doktoru Busalima Duyseeva, poliklinik sahibi Dr. Muharrem İdiz ve hemşire Hüsne Gökgürler hakkında İzmir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 'Çouuk düşürmek, kastın aşılması sonucu ölüme neden olmak' suçlarından 19'ar yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanıkların tutuksuz olarak yargılanmasına karar verildi.

Yargılamada hemşire ve doktorlar yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. İki doktor ile hemşire, yasal süre aşılmış olmasına rağmen kürtaj yapmaktan 1 yıl 8’er ay, ölümüne neden olmak suçundan da 6 yıl 8’er ay olmak üzere toplam 8 yıl 4’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza alan sanıkların avukatı kararın temyizi için Yargıtay’a başvurdu.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi’nin verdiği kararda, 'Çocuk düşürme' suçunun 7.5 yıllık uzamış dava zamanaşımı süresine tabi olduğunu belirtildi. Yargıtay, bu süre dolduğundan hükmün bozulmasına, yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, bu suçtan davanın düşürülmesine karar verdi. 'Kastın aşılması suretiyle insan öldürmek' suçunun ise mesleğin yapılması sırasında kusurlu davranış olarak değerlendirilmesi gerektiği, suçu taksirle işlediklerinin anlaşıldığı kaydedildi. Yargıtay bu nedenle 'Kastın aşılması suretiyle insan öldürmek' suçundan hüküm kurulamayacağını vurguladı.

Yargıtay kararı üzerine İzmir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde tekrar görülen davanın son duruşmasına, eşini kaybeden Veli Yılmaz ile 3 sanık ve avukatları katıldı. Sanıklar bozma kararına uyulmasını istedi. Mahkeme heyeti, sanıkların yöneltilen suçun dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu insan öldürme niteliğinde olduğunu belirtti. Vasfı değişen bu suçun dava zaman aşımı süresinin de dolduğu kaydedilerek, sanıklar hakkındaki kamu davasının düşürülmesine karar verdi.

EŞİ ŞAŞKINA DÖNDÜ

Kararın ardından şoka giren ve 3 çocuğuyla ortada kaldığını belirten işçi Veli Yılmaz, eşinin kürtaj nedeniyle öldüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Eşimin sağlık problemi yoktu. Maddi durumumuz kötü olduğu için bir dördüncü çocuğa bakmanın zor olacağını düşünüyordu. Ben evde yokken poliklinikte kürtaj yaptırmış. Eve geldiğinde perişandı. Fenalaşınca tekrar polikliniğe götürdük. Safra kesesinde iltihap olduğunu, rahatsızlığından bundan kaynaklandığını söylediler. Hastaneye götürüldüğünü eşimde iç kanama başladı. Kürtajda kullanılan malzemelerden enfeksiyon kapmış. Eşimin ölümüne neden oldular. Yasa gereği gebeliğin 10’ncu haftasından sonra kürtaj yapılması yasak. Eşim ise 12 haftalık hamileydi. Buna rağmen kürtajı yapmışlar. Çocuklarım annesiz kaldı. Ama sanıkları zaman aşımı kurtardı."

TAZMİNAT DAVASI AÇTI

Acılı eş Veli Yılmaz, avukatı aracılığıyla poliklinik sahipleri Muharrem İdiz ve Veli Özyürek ile ameliyatı yapan Kırgızistan uyruklu Dr. Busalima Duyseeva’ya, İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi’nde kendisi ile çocukları Vedat, Sedat ve Samet Yılmaz adına 100 bin liralık maddi ve manevi tazminat istemiyle dava açtı. Açılan tazminat davası henüz sonuçlanmadı.



BK(İÖ/İD)