Bakan Ersoy, 'Nicelikten çok nitelikli turiste odaklanacağız. Önceliğiniz geliri artırmak olmalı. Eğer maliyet olarak turizm yaparsanız sonuç alamazsınız' ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy açılışta yaptığı konuşmada, 2016 yılında birtakım olumsuzluklar yaşandığını, 2017'de turizmde düzelmelerin olduğunu ve bunun 2018'de de devam ettiğini söyledi. Türkiye'nin 40 milyonluk turist hedefinin olduğunu vurgulayan Ersoy, bu hedefi yakalayacaklarına inandıklarını söyledi.

Sektör temsilcilerini oteldeki doluluğu değil; geliri sorgulamaları konusunda uyaran Bakan Ersoy, şunları söyledi:

'ÖNCELİĞİNİZ GELİRİ ARTIRMAK OLMALI'

"Patronların yüzde 95'i, otellerine geldiklerine genel müdürlerine doluluğu soruyor. En büyük hatayı burada yapıyoruz. Yarından itibaren genel müdüre soracağınız soru, otelin doluluğu değil; 'Gecelik kişi başı gelirimiz ne oldu?' olmalı. Bunu artırmazsak turizmdeki kaliteden taviz vermeye devam ederiz. Bunun için en önemli şey tanıtım. Bununla ilgili yeni adımlar atıyoruz. Kısa sürede Turizm Geliştirme Fonu çalışmalarımız var. Biz tanıtıma ayrılan bütçeyi yüzde 4-5'ler olarak beklerken, yüzde 1 bile tanıtım yapmadan turizmde bir yerlere gelmeye çalışıyorsanız başka dünyada yaşıyorsunuz. Öyle bir dünya da yok. Bunu kabul edelim. Kendimizi başkasının küfesinde taşıtma alışkanlığından vazgeçmeliyiz. Herkes elini taşına koymalı. Yarından tezi yok otellerin genel müdürlerine 'Kişi başı gecelik gelir ne?' diyeceksiniz sonra doluluğu soracaksınız, en son da maliyetleri soracaksınız. Nicelikten çok nitelikli turiste odaklanacağız. Önceliğiniz geliri artırmak olmalı. Eğer maliyet olarak turizm yaparsanız sonuç alamazsınız. Fiyat artırmak kolay iş değil. Önce vereceksiniz sonra alacaksınız. Karşılıksız fiyat artışına girmek mümkün değil. Benim Türkiye turizm açısından inancım sonsuz."

'THY HER YIL FİLOSUNA 50 UÇAK KATACAK'

Bakan Ersoy, Türk Hava Yolları'nın (THY) yeni havalimanıyla birlikte gelecek yıllarda her sene filosuna 50 uçak katacağını, siparişlerinin ise verildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Avrupa ile kıyasladığımızda oranın ekonomisi, turizm potansiyeli en büyük ülkesi 7 yıldır İstanbul Havalimanı ile kıyaslanmayacak kadar küçük havalimanının açılışını geciktiriyor. Biz 3,5 yıllık gibi kısa sürede en büyük havalimanını hizmete almayı başardık. Turizm açısından en önemli araçlardan biri olan ulaşımla ilgili elimizde THY gibi silah var. THY, yeni havalimanıyla birlikte önümüzdeki yıllarda her yıl filosuna 50 uçak katacak, siparişler verildi. Dünyanın en çok noktasına uçan THY, birkaç yıl içinde yeni uçaklarla Avrupa'nın bir numaralı hava yolu şirketi olacak. Hedefimiz, sadece Avrupa'nın değil dünyanın sayılı hava yolları arasına girmek. Bizim için hayati önemi olan altyapı, ulaşım sorunları çözüldükten sonra turizmin diğer paydaşları olarak kendimizde gerekli özgüveni bulup, hızlı yola almamız gerekiyor. Önümüzdeki yıldan itibaren değişiklikler yapmak, yeni adımlar atmak zorundayız. Kararlı şekilde ilerliyoruz."

Bakan Ersoy, sözlerinin sonunda, "Uçağa binmek isteyenler, binecek; kalmak isteyenler, arkada el sallayacak. Biz turizmde ilk 10 ülke arasında yerimizi alacağız" dedi.