İncelemelerde bulunmak üzere kente gelen Bakan Ertuğrul Günay, Hatay Arkeoloji Müzesi'nde Toronto Üniversitesi'nden Prof. Dr. Timothy Harrison başkanlığında yapılan kazı çalışmasında ortaya çıkarılan eserin tanıtımı için düzenlenen törene katıldı. Prof. Dr. Harrison başkanlığındaki ekibin 2004 yılından bu yana Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Tell Tayinat Höyüğü'nde kazılar yaptığını belirten Günay, bölgede çalışan ekibe buldukları eser nedeniyle ülke, dünya ve arkeoloji bilimi, tarihi adına teşekkür etti. Ekibin, haziran ayının sonunda çok önemli ve Anadolulu figürler bulduklarını belirten Günay, "1.5 metre yüksekliğinde, yaklaşık 1.5 ton ağırlığında 2 buluntu ortaya çıkarıldı. Bir tanesinin bilimsel bilgilere göre, bir kral heykelinin üst kısmı olduğu anlaşılıyor. Sakallı, bukleli saçlı, kollarında özel bir takım bileklikler var. Bir elinde mızrak, bir elinde başak tutarak hem savaşmayı hem üretmeyi kendi halkı için şiar edindiği anlaşılıyor. Heykelin arka kısmında yazı var. Hemen yanında da bir kanatlı boğa ve aslan heykeli var. Bunlar milattan bin yıl önceye kadar tarihleniyor. Yani günümüzden 3 bin yıl önceye kadar gidiyor. Bu bölgede Geç Hitit dönemlerinin önemli anıtsal eserleri olduğu bu buluntulardan da anlaşılıyor. Zaten önceki yıllarda da benzer bazı buluntular ortaya çıkarılmıştı" diye konuştu.

'DÜNYADA BENZERİ OLDUĞUNU SANMIYORUM'

Bölgeden, gelecek kazı döneminde de buna benzer güzel eserlerin ortaya çıkarılacağına inandığını kaydeden Bakan Günay, şunları kaydetti:

"Bu eser oldukça Anadolulu bir buluntu. Roma, Yunan eseri, devamı değil. Ya da Batı Anadolu'da gördüğümüz eserlerden oldukça farklı. Bölgeyi çağrıştıran bölgeyi simgeleyen motifler bulunan Anadolulu önemli bir heykel. Bazalt taşından yapılmış. Gözleri de takma, ayrıca özel taştan yapılmış siyah beyaz. O kralın da gözleri etkileyici ki özel olarak vurgulanmaya çalışılmış. Heykelin alt yarısı ne yazık ki şu anda bulunamadı. Tahrip olmuş bir ölçüde. Ancak, üst yarısı bileklerden yukarısı sapasağlam vaziyette. Ben böyle bir heykeli ilk olarak görüyorum. Bunun eşi benzeri ne ülkemizde ne de dünyada olduğunu sanmıyorum. Yurt içinde ve yurt dışında kendi kendini ifade eden bu kadar gösterişli bir kral heykel görmedim."

Bakan Ertuğrul Günay, Hatay Arkeoloji Müzesi'nde bulunan eserin, kazı ve müze ekibi tarafından rehabilite edileceğini, yakın bir gelecekte de eserin teşhire çıkacağını kaydetti. Günay, tarih, kültür, arkeoloji ve turizmin toplumları tanıştıran kaynaştıran etkinlikler olduğunu, Tell Tayinat Höyüğü'ndeki 47 kişilik kazı ekibinin, Birleşmiş Milletler gibi olduğunu, Kanada'dan Türkiye'ye kadar pek çok ülkeden uzmanların yer aldığını ifade etti.

Günay, daha sonra kazı başkanı Prof. Dr. Harrison ile heykelin arkasında yer alan yazıda adının 'Suppiluliuma' olduğu anlaşılan kral heykelini basın mensuplarına gösterdi.



ME(BK/CK)