Kopyalanmış kredi kartlarıyla alışveriş yapıldığı ihbarını alan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Bilişim Suçlar Büro Amirliği ekipleri çalışma başlatı. Ekiplerin yaklaşık 1 yıl süren araştırmaları ardından şebeke lideri, elemanları ve bağlantı kurdukları kişilerin isimleri tespit edildi. soruşturmanın tamamlanmasıyla da İzmir, Muğla ve Mersin’de eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Operasyonda, elebaşı konumundaki Mesut Tayfan, Yunus Bozkurt, Muğla Yatağan İlçesine bağlı Turgut Beldesi belediyesinde görevli Güven Erkin'in de aralarında bulunduğu 19 kişi yakalandı. Şüphelilerin ev ve işyerlerinde, kart üretmekte kullanılan cihaz, basıma hazır 91 kredi kartı, sahte kimlik, tabanca ile sahtecilikte kullanılan bilgisayar, harddiskler ele geçirildi.

SAHTECİLİKTE YENİ YOLLAR BULMUŞLAR

Gözaltına alınan şüphelilerin ifadesi ve polisin takibi sırasında elde ettiği bilgiler, şebekenin kullandığı yöntemleri de ortaya çıkardı. Dolandırıcılıkta iki yol kullanan şebekenin, ilk olarak Tayvan ve Ukrayna’daki hackerlerle bağlantıya geçip, bu kişilerden satın aldıkları ABD’li müşterilere ait bilgilerle, sahte kredi kartları ürettikleri saptandı.

Genellikle küçük işyerlerindeki alışverişler sırasında müşterilerin kredi kartı bilgilerini kopyalayan şebekenin, bu kez dikkat çekmemek için hipermarketleri hedef aldıkları belirlendi. Bağlantıya geçtikleri hipermarketlerde görev yapan kasiyerlere komisyon vererek, yanlarında bulunan özel cihazla özellikle yabancı müşterilerin kart bilgilerini kopyalattıkları ortaya çıktı. Elde ettikleri bu bilgileri, kendilerine ait özel cihaza yükleyip sahte ikiz kredi kartları üreten şebeke elemanlarının, daha sonra da anlaşmalı oldukları işyerlerinde kartlarla son limite kadar harcama yaptıkları belirtildi. Şüphelilerin, satın aldıkları bu malzemeleri, düşük fiyattan pazarladıkları da anlaşıldı. Şebeke elemanlarının 80 kişiye ait kart bilgileriyle 300 işyerinde harcama yaptıkları, 500 bin TL’lik haksız kazanç elde ettikleri tespit edildi.

TEKNİK TAKİP ANTİK KENTTEKİ HIRSIZLIĞI DA ORTAYA ÇIKARDI

Şebeke elemanlarını yönelik teknik takip sırasında, Muğla’nın Yatağan ilçesi sınırlarındaki Lagina Antik kentindeki tarihi eserlerin çalınması olayı da aydınlatıldı. Aralarında belediye görevlisi Güven Erkin'in de bulunduğu bazı şebeke elemanlarının, antik kentteki eserlerin depolandığı alandan hırsızlık yaparak fincan, kulplu bardak, küp, tencere, testi, kupa ve mermerden yapılmış mühürden oluşan 18 parça eseri çaldıkları ortaya çıktı. Zanlıların bu eserleri antikacılara satmayı planladıkları ancak altlarında Muğla Müzesine ait envanter kayıtlarının bulunmasından dolayı istedikleri paraları alamadıkları için de satmadıkları belirlendi. Operasyon sırasında tarihi eserler de Basmane semtindeki depoda ele geçirildi. Geçmişte tekstil işleri yapan ancak iflas ettiği için bu yollara başvurduğu bildilerine şebeke elebaşı Mesut Tayfan ile 16 kişi, adliyeye sevk edildi. sadece tarihi eserlerin çalınmasında görev aldıkları belirlenen R.Ö. ile Z.S. ise, jandarma ekiplerine teslim edildi.



TY(İÖ/İD)