2010 Yılı Temmuz ayı içerisinde defineciler tarafından talan edildikten sonra bulunan Hisarbaşı Mahallesi'ndeki Kral Hekatomnos'a ait 2 bin 400 yıllık anıt mezardaki kazı çalışmalarında bir sürprizle karşılaşıldı. Anıt mezarın 100 metre ilerisinde Geç Roma Dönemi'ne ait iki bölümden oluşan bir sarnıç ortaya çıkartıldı.

Bulunan yapının İstanbul'daki Yerebatan Sarnıcı'nın bir benzeri olduğunu belirten Milas Müze Müdürü Ali Sinan Özbey, "Roma Dönemi'ne ait mozaikli bir yapı üzerinde çalışıyorduk. Bu sırada mozaikli yapının arkasındaki alanda bir sütun fark ettik. Çalışmalar neticesinde buranın Geç Roma Dönemi'ne ait bir sarnıç olduğunu tespit ettik. Sarnıcın sütunlar üzerinde yükselen, tonozlu, dikdörtgen planlı bir yapıya sahip olduğunu sanıyoruz. Pek çok yerde dolgu malzemesi var. Dolgu kaldırıldıktan sonra yandaki diğer sarnıçlarla bağlantılı bir kompleks olacağını düşünüyoruz" dedi.

Özbey, sarnıcın, ilçede yapılması planlanan arkeopark ve yeni Milas Müzesi ile farklı bir atmosfer yaşatacağını düşündüklerini ifade etti. Alanın, Kral Hekatomnos Anıt Mezarı ile birlikte böylesine değişik dönemlere ait yapılarla da zengin bir arkeolojik potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken Özbey, "Çalışmalar tamamlandığında bölge, kapsamlı gezi programı ile ziyaretçilere sunulacak" diye konuştu.



OÇ(AÖ/CK)