Milas'ta 2010 yılında bulunan ve "Yüzyılın arkeolojik buluntusu" olarak nitelendirilen Kral Hekatomnos Mezar Anıtı'nda başlatılan kurtarma kazı çalışmaları devam ediyor. Kurtarma Kazı Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, Restoratör Marie Jose Mano, Arkeolog Giovanna De Palma, Arkeolog Barbara Davidde, Arkeolog İlara Romeo'dan oluşan İtalyan ekibin bölgede inceleme çalışması yaptığını belirti. Herhangi bir tarihi mekanda restorasyon çalışmalarına başlanılmadan önce kullanılacak olan malzemelerle ilgili ön çalışma yapılması gerektiğini belirten Kızıl, "Restorasyonda kullanılacak malzemenin direnci nedir, çatlaklar ne ölçüde etki eder, statik üzerindeki bakterileşmenin boyutu nedir, eserlerin durumları nedir? Teşhis koymamız gerek. Teşhis koyduktan sonra onları iyileştirme yönüne gitmemiz lazım. Aksi takdirde yapılacak olan restorasyon çalışması boşa gitmiş olabilir. Bu hem emek açısından hem de harcanan bütçe açısından hoş olmayan durum olur. Bizler böyle bir durumun yaşanmaması için hemen hemen herkesten bilgi ve destek almaya çalışıyoruz. Bu anlamda daha önce Alman bir heyet inceleme yapmıştı. Şimdi ise İtalyan bir ekip bölgede inceleme yapmaya başladı" dedi.

ARKEOLOJİK BÖLÜM

Ekibin Roma Merkez Restorasyon Laboratuvarı'nda görevli kişilerden oluştuğunu ifade eden Kızıl, "Ekibin buraya gelmesini Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü istedi. Aynı zamanda İstanbul Merkez Restorasyon Konservasyon Müdürümüz de burada. Hem mezar odasını iklimlendirme hem de mevcut olumsuz şartların iyileştirilmesiyle ilgili çalışmaları İstanbul'daki Merkez Laboratuvarıyla birlikte yapıyoruz. Çünkü bu işin uzmanı onlar. Biz bu çalışmanın daha çok arkeolojik bölümünü yürütüyoruz, koordine ediyoruz" dedi.

"RAPORU GENEL MÜDÜRLÜĞE İLETECEĞİZ"

İtalyan ekibin iki günlük çalışmalarına hemen başladığını ve daha önce hazırlanan raporları incelediğini kaydeden Kızıl, "Yaptıkları çalışmayla ilgili bizlere bir rapor verecekler. Neler yapılabilir, daha önce yapılan çalışmalara nasıl katkı sağlanabilir gibi konuları kapsayacak bu rapor olacak. Biz de genel müdürlüğe ileteceğiz. Ondan sonrası adım adım gelecek. Bu mezar odasının rehabilite edilebilmesi ile ilgili değişik uzmanlardan bilgi ve fikir almaya çalışıyoruz. İklimlendirmeyi de artık merkez laboratuvar kontrol edecek. Bence doğru olanı da budur. Önümüzdeki süreçte neler yapıldı, bundan sonra neler yapılabilir? Değişik uzmanlardan fikir almaya devam edeceğiz" diye konuştu.



OÇ(AÖ/AK)