Burdur Valisi Süleyman Tapsız, 4 Ağustos 2010'da merkeze bağlı Günalan Köyü'ne yaptığı ziyaret sırasında köy camisinde bulunan ve arızalı olan 200 yıllık antika saati "Tamir ettireceğim" diyerek aldı. Saati 10 bin lira harcamayla onarımdan geçirten Vali Tapsız, daha sonra kendi makam odasına yerleştirdi.

Saatin geri getirilmemesi üzerine mektup trafiği başlatan Günalan Köyü sakinleri ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e mektuplar göndererek şikâyette bulundu. Saatin Vakıflar'ın envanterine kayıtlı olduğunu belirten Vali Süleyman Tapsız, bu gelişmeler üzerine antika eseri Vakıflar Antalya Bölge Müdürlüğü'ne gönderdi.

VALİLİĞE DAVA AÇTI

Günalan Köyü sakinleri, antika saatin tekrar köye gönderilmesi için dün Burdur Valiliği aleyhine dava açtı. Burdur Adliyesi'ne gelen köy sakinlerinden Ahmet Kandemir, dava dilekçesini Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne verdi.

Antika saati geri almak için pek çok girişimde bulunduklarını kaydeden Ahmet Kandemir, ancak bu girişimlerin sonuç vermemesi üzerine mahkemeye başvurduklarını söyledi. Bundan sonra haklarını hukuk yoluyla arayacaklarını kaydeden Kandemir, "Son olarak Şubat 2012'de Valiliğe başvurarak saati istedik. Valilik'ten bize 'Antik değeri yüksek olan saat Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi' diye bilgi verildi. Köy camisindeki saatin teslim edildiğine dair hiçbir belge veya bilgi verilmedi. Söz konusu saatin Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne teslimini gerektirir bir husus yok. Saat 200 yıldır köy camisinde korunuyordu. Yöresel tarih ve kültürün bir parçası haline gelmişti" diye konuştu.

CAMİ KORUMA ALTINDA

Antalya Kültür ve ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun ilgili yazısında, saatin alındığı Günalan Köyü Camii'nin koruma altında olduğunu hatırlatan Kandemir, "Cami zaten koruma kapsamında ve tescil edilmiş tarihi bir yapı. Bu karara rağmen eserin korunamayacağı öne sürülerek bize teslim edilmemesi idari ve hukuki bir çelişki" dedi.

VALİ NE DEMİŞTİ?

Saati köye yaptığı ziyaret sırasında caminin bir köşesine atılmış halde bulduğunu kaydeden Vali Süleyman Tapsız, şöyle konuştu:

"Camiye uğradığımızda, köşede tellerle bağlı, örümcekler içerisinde, ahşap kısmı harap, bozuk bir saat gördüm. Sorduğumda bu saatin çok eski olduğunu, 2. Abdülhamit zamanından kalma olduğunu söylediler ve ben de saatin bu durumuna çok üzüldüm. Saati tutanakla teslim alarak Burdur'a getirttim. Saatin restorasyonu için hemen çalışmalara başladık. Restorasyonu yapılırken, saatin durumunu öğrenmek için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yazışmalarda bulunduk. Vakıfların envanterine kayıtlı olduğunu öğrendik. Antika değeri olan saat yaklaık 8 ay süren bir çalışmanın sonunda 10 bin TL harcanarak restore edildi. Köyde korunamayacağını düşündüğümüz için Valilik binasında teşhir ettik. Valilerin en büyük görevlerinden biri böyle eserleri korumaktır."

SAAT BURDUR'DA KALACAK

Vakıflar Antalya Bölge Müdürü Mustafa Emek, Burdur Valisi Süleyman Tapsız'ın tamamen tahrip olmuş saati yenileyerek kendilerine teslim ettiğini ve şu anda korunması için emaneten Burdur Müzesi'ne teslim edildiğini söyledi. 2'nci Abdülhamit'in tahta çıktıktan sonra her ile 'cülus bahşişi' olarak bir saat gönderildiğini ve bu saatinde cülus olarak Burdur merkez Ulu Camii'ne verildiğini kaydeden Emek, "Saatin Günalan Köyü Camii'ne nasıl gittiğini bilmiyoruz. Envanterimizde saatin Ulu Camii'ne ait olduğu anlaşılıyor. Ulu Camii'nin minberinin değiştirilmesi için çalışma yürütülüyor. Buraya güvenlik kamerası takıldığında saat burada teşhir edilecek. Başka bir yere verilmesi ya da gönderilmesi söz konusu değil" diye konuştu.