Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Bucak İlçesi'nin içme suyu sorunun çözülmesi için Kestel Dağı'ndaki akarsu kaynaklarının tek hatta toplanması için çalışma başlatıldı. DSİ ekibi, bugün Kestel Dağı'na giderek buradaki kaynaklarda ölçüm yapmaya başladı. Bölgedeki su kaynaklarının Bucak'a götürülmesine karşı çıkan Kestel Köyü sakinleri, eylem yaptı. Köy meydanında toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, Ergenli Pınar Mevkii'nde etüt çalışması yapan görevlilere engel olmak için yürüdü. Kadın ve çocukların da içinde yer aldığı elleri sopalı gruba, jandarma ekipleri barikat kurarak engel olmak istedi.

Uyarılara rağmen barikatı aşan grup, 2 kilometre yürüyerek ölçüm yapılan alana geldi. DSİ görevlilerini burada bulamayan köylüler, daha sonra bölgeye dağılarak görevlileri aramaya başladı. Bir süre sonra DSİ ekibine ait aracın çevresinde toplanan eylemciler, görevliler gelmediği takdirde aracı tahrip edeceklerini söyledi. Takviye ekiplerin de gelmesi üzerine saklanan ölçüm ekibini koruma altına alarak araca bindiren jandarma, çalışmaları durdurdu.

SUYUMUZU VERMEYİZ SU BİZİM NAMUSUMUZ

Bucak Kaymakamı Osman Hacıbektaşoğlu'nun gelmesini ve açıklama yapmasını isteyen protestocular, 3 saat bölgede bekledi ve 'Kaymakam buraya' diye slogan attı.

Köylerindeki akarsu kaynaklarını kimseye vermeyeceklerini belirten köylülerden Nevzat Akca, "Kestel Köyü'nün suyu buradakilere yetmiyor. İmece usulüyle dağlardaki suyu getirerek içme ve sulama suyu sağladık. Kestel Köyü'ne suyu çok görenler, yıllardır buraya hizmet getirmedi. Kestel Ovası'ndaki 30 bin dönüm arazinin ancak 10 bin dönümü sulanabiliyor. Suyumuzu isteyenler önce bize hizmet getirsinler, bizim de suya ihtiyacımız var" diye konuştu.

TEHDİT EDİLMEKTEN BIKTIK

Suyun alınmaması ve projenin iptali için kaymakamlık ile diğer kurumlara heyet gönderdiklerini vurgulayan Nevzat Akca, "Köy ihtiyar heyeti ve muhtar sürekli tehdit ediliyor. Köy muhtarı Ahmet Baysal, 'muhtarlığının elinden alınmasıyla' tehdit ediliyor. Artık tehdit edilmekten bıktık. Baskıyla, tehditle suyumuzu kimse alamaz. Artık bu muhtarın da elinde değil. Muhtar suyu verme girişiminde bulunursa, köylü onu köyden kovar" dedi.

Açıklamalarının ardından tepkilerini sürdüren köylüler, "Suyu elimizden almaya kalkarsa kaymakamı öldürürüz" dedi. Çalışmaların durdurulması ve ölçüm ekibinin bölgeden ayrılması üzerine köylüler dağıldı.

KAYMAKAM HACIBEKTAŞOĞLU: BU BİR ETÜT ÇALIŞMASI

Bucak Kaymakamı Osman Hacıbektaşoğlu ise Kestel Köyü'nde içme suyu projesinin etüt çalışmalarını başlattıklarını kaydetti. Çalışmanın sonucuna göre buradaki su kaynaklarının tek hatta toplanacağını aktaran Kaymakam Hacıbektaşoğlu, "Öncelikle Kestel Köyü'ne içme ve sulama suyu sağlanacak. Eğer boşa akan su varsa Bucak'a verilecek. Etüt çalışmasını yapmak zorundayız" dedi. Kaymakam Hacıbektaşoğlu, köylülerin kışkırtıldığını ileri sürdü.