Mersin'de oturan ve reklam tabelası yapan bir firmada çalışan Mehmet Çetintaş, 3 Aralık günü, 2 mesai arkadaşlarıyla iş için Ankara'ya giderken Aksaray yakınlarında geçirdiği kazada ağır yaralandı. Konya'da kaldırıldığı Özel Medicana Hastanesi'nde geçen pazartesi günü beyin ölümü gerçekleşen Çetintaş'ın, vasiyeti üzerine organları bağışlandı. Organlarından 2 böbreği ve karaciğeri Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki hastalara, bir korneası da Konya Numune Hastanesi'nde tedavi gören inşaat işçisi Ceylani Ongun'a nakledildi. Çetintaş'ın, annesine 2 yıl önce vermek istediği böbreğini doku uyumsuzluğu nedeniyle bağışlayamadığı da ortaya çıkmıştı.

'BAĞIŞLANAN ORGAN, KURUMAKTA OLAN AĞAÇI YENİDEN YEŞERTİYOR'

25 yıl önce oluşan iltihaptan dolayı sol gözü görme yeteneğini kaybeden ve bu nedenle de çalışmakta güçlük çektiğini belirten Ceylani Ongun, yapılan naklin ardından şunları söyledi:

"Sürekli tedaviye gitmek zorunda kalıyordum. Şimdi ise yeni doğmuş gibi yeniden göreceğim. Herkese organlarını bağışlamasını tavsiye ediyorum. Çünkü bağışlanan bir organ, bir başka kişiyi hayata yeniden kavuşturuyor. Kurumakta olan bir ağacı yeşertiyor. Ben de organlarımı bağışlayacağım."

Ameliyatı gerçekleştiren uzman doktor Fehmi Özkan ise Konya Numune Hastanesi'ndeki Kornea Nakil Merkezi'nin 2009 yılında faaliyete başladığını ve bugüne kadar 200 nakil gerçekleştiğini belirtti. Kornea nakli gerçekleştirilen Ceylani Ongun'un, sol gözünde oluşan iltihap sonrası leke kaldığı için görme yeteneğini kaybettiğini ifade eden Dr. Özkan, "Organları bağışlanan hastanın korneasını başarılı bir operasyonla Ceylani Ongun'a naklettik. Bu tür vakalarda başarı oranı çok yüksek. Çünkü sadece kornea tabakası zedelendiği için başarılı sonuçlar alıyoruz" dedi.



MKY(İA/SS)