Zonguldak Belediyesi'nin, 2005'te özel bir mühendislik firmasına hazırlattığı raporda, 1956'da yaptırılan ve kent merkezini 4 kola ayıran Fevkani Köprüsü ile ilgili güçlendirilmesi yönünde görüş bildirildi. Zonguldak Makine Mühendisleri Odası'nın bu yıl Bursa Makine Mühendisleri Odası'na hazırlattığı ikinci raporda ise köprünün, halkın can ve mal güvenliği açısından tehlike arz ettiği ifade edildi. Belediye, rapor üzerine köprünün Çaydamar Mahallesi yönündeki 400 metrelik bölümünü yıkılma tehlikesine karşı geçen 5 Temmuz'da ulaşıma kapattı.

Bu arada belediyenin talebi üzerine kente gelen ODTÜ uzmanları da köprüde inceleme yaptı. Üniversitenin hazırladığı ön rapor belediyeye ulaştı. Üniversitenin, '3- 3.5 tona kadar olan araçlar köprüden hız yapmadan geçebilir" şeklindeki raporu üzerine yaklaşık 2.5 aydır trafiğe kapalı olan köprünün yeniden ulaşıma açılmasına karar verildi. Köprü girişlerine, 'Yük ağırlığı 3 tondan fazla olan taşıtlar giremez' yazılı ve hız sınırının '20' kilometre olduğunu gösteren tabelalar asıldı. Köprüde inceleme yapan Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, okulların açılmasıyla kent merkezinde trafik yoğunluğunun arttığını söyledi. Bu nedenle üniversitenin incelemesiyle ilgili ön raporu istediklerini belirten Başkan Akdemir, şöyle dedi:

"Hocalarımız ön raporu bize gönderdi. Raporda tonajı 3-3.5 tona kadar olan araçların hız yapmadan köprüden geçişine izin veriliyor. Detaylı raporu ise önümüzdeki günlerde gönderecekler. O ön rapor doğrultusunda köprüyü trafiğe açacağız. İl Trafik Komisyonu ile görüşeceğiz ve buraya ağır tonajlı kamyonların girişini önleyeceğiz. Biz de zabıtalırımızı köprü üstünde görevlendirerek bu araçların geçişlerine izin vermeyeceğiz. Köprüyü en geç yarın açacağız. Sürücülerden köprü üzerinde hız yapmamalarını istiyoruz."

Köprü üzerindeki asfalt yoğunluğunu kaldıracaklarını belirten Başkan Akdemir, köprüde güçlendirme yapılıp yapılmamasına ise üniversitenin ayrıntılı raporu ellerine ulaştıktan sonra karar verileceğini söyledi.



DS(EE/BT)