Türkiye’nin en zorlu ve yüksek geçitlerinden biri olan, özellikle kış mevsiminde sürücülerin korkulu rüyası haline gelen Kop Dağına yapılacak tünelin temeli, geçen Ağustos ayında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından atıldı. 14 bin 700 metre uzunluğunda ve Erzurum ile Rize arasındaki Ovit’ten sonra Türkiye’nin en uzun ikinci tüneli olacak olan Kop Dağı Tünelinde şu ana kadar 100 metre ilerlendi. Maliyeti 319 milyon lira olan çift tüp tünelin toplam uzunluğu 13 bin metreyi bulacak.

24 SAAT ÇALIŞILIYOR

İşçilerin 24 saat boyunca çalıştığını anlatan Karayolları 12'nci Bölge Müdürü Şenol Altıok, Kop Dağı Geçidinde sis, tipi ve fırtına nedeniyle sürekli kaza meydana geldiğini belirterek şunları söyledi:

"Tünel inşaati yeni başladı. Zemin yapısı çok iyi olmadığı için kırıcı makineler kullanarak ilerliyoruz. Daha sağlam olan yerlerde patlayıcı madde kullanabiliriz. Zemini sudan korumak için su yalıtımı yapılacak. En sonunda beton yapılıp yol kaplaması olacak. Günlük ortalama 5 metre katederek tüneli açmayı düşünüyoruz. Tünel 2014 yılının sonunda bitecek. Erzurum- Bayburt arasını bir saate düşecek. Böylece Erzurum- Trabzon yolu da azalmış olacak."

TIR YAN YATTI

Öte yandan Kop Dağı'nda yoğun kar yağışı, tipi ve sis nedeniyle Ordu’dan İran’a mobilya malzemesi taşıyan sürücü Mehmet Selman’ın kullandığı TIR yan yattı.

TIR’ı kaldırmak için 2 gündür beklediğini söyleyen Mehmet Selman “Sisten yolu göremeyince TIR yan yattı. Kazayı ucuz atlattık. Tünel bitince bizimde bu çilemiz sona erecek" dedi.



NÖ(KS/COŞ)