RİDA İnsani Yardım Derneği, Kurban Bayramı nedeniyle kurban kesimi ve sünnet organizasyonu için kafileler halinde Kenya ve Sudan'a gitti. 22 Ekim pazartesi günü Kenya'ya giden 12 aktivist, Somalili mültecilerin kaldığı Dadap kampındaki kurban kesimi ve sünnet organizasyonunun ardından Türkiye'ye dönmek istedi. Üç araçla Nairobi kentine gelmek isteyen aktivistlerin yolu Garissa kentinde polis tarafından kesildi. 5 Türk aktivist ile Kenyalı 2 tercüman Kenya polisi tarafından yasak bölgede fotoğraf çektikleri iddiasıyla gözaltına alındı. 

 Aktivistlerden özel bir gıda şirketinde genel müdür olarak çalışan 5 çocuk babası 44 yaşındaki Ahmet Gazi Akpınar, gözaltına alındığı sırada Konya'daki yeğeni Muhammet Şahin Ekinci'yi telefonla arayıp, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden yardım istemesini söyledi. Ekinci, RİDA Derneği yetkililerine ve Dışişleri Bakanlığı'na durumu bildirdi.  Dışişleri Bakanlığı da, Kenyalı yetkililerle temasa geçti.   

Ahmet Gazi Akpınar, gözaltına alınmadan kendisini aradığını belirten Muhammet Şahin Ekinci, ''Dayım 22 Ekim pazartesi günü RİDA Derneği'nin düzenlediği kurban ve sünnet işlemleri için 12 kişilik kafileyle Kenya’ya gitti. Bugün sabah yardım işlemleri bitti. Dayım kafile ile birlikte Nairobi havaalanına üç araç halinde giderken araçları bir grup polis tarafından durdurulmuş. Dayım o esnada beni aradı. Bana 'Herhangi bir sebep göstermeden bizi gözaltına alıyorlar. Bizim telefonlarımızı topluyorlar. Bize ulaşamazsanız merak etmeyin. Evdekilerede haber verme, telaş yapmasınlar. Yetkililere haber verin' dedi. Ondan sonra telefon kapandı ve bir daha ulaşamadım. Ben Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile konuştum. Bana Kenya'daki yetkililerle temasa geçeceklerini söylediler."

RİDA İnsanı Yardım Derneği Sekreteri Derviş Karipçin ise, ''Aralarında dernek başkan yardımcımız Tamer Kalemder'inde bulunduğu heyet kurban kesimi ve sünnet organizasyonu için Kenya'ya gitmişti. Garissa da Dadap kampında bulunan Somalili mültecilere burada yardım yapılıp, sünnet organizasyonu gerçekleştirildi. Heyetimiz Türkiye'ye dönüş yoluna geçtiklerinde Garissa'da polis tarafından gözaltına alındı. Yasak bölgede fotoğraf çektirildiği iddiasıyla gözaltına alındıklarını duyduk ama yetkililer net bir açıklama yapmadı. Dışişleri Bakanlığı'na durumu ilettik. Onlarda büyükelçimizle ve Kenyalı yetkililerle temasa geçti. Şu an 5'i Türk, 2'si Kenyalı tercüman olmak üzere 7 kişi gözaltında'' dedi.

Gözaltına alınan Türk aktivistlerin sünnet organizasyonu için giden doktorlar Fatih Soydemir, Gürsel Topal, İbrahim Tatalak ve diğer aktivistler Ahmet Karaköse ile Ahmet Gazi Karapınar oldukları belirlendi. 

TY(İA/SSA)