Göynük'e bağlı, 150 haneli ve 3 mahalleden oluşan Himmetoğlu Köyü'nde, son iki yıl içerisinde yaklaşık 20 evin duvarları çatlayıp, zemininde çökmeler meydana geldi. Evlerin tabanlarında yarıklar oluşurken, binaların taşıyıcı sistemleri ise patladı. Binalarda oluşan çatlaklardan endişe eden vatandaşlar, özel bir şirket tarafından işletilen köye 1 kilometre uzaklıkta bulunan taş ocağında yapılan patlatmaların ve köye 2.5 kilometre uzaklıkta bulunan kömür ocağından çıkartılan stabilize malzemesinin köyün üst kısmındaki araziye boşaltılması nedeniyle evlerinin duvarlarının çatladığını iddia etti. Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) şikayet dilekçesi yazan köylüler, evlerinde oluşan çatlakların araştırılmasını istedi.

Bolu İl Özel İdaresi Riskli Yapı Tespit Komisyonu ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü teknik ekiplerini görevlendiren Bolu Valiliği, bölgede ve evlerde teknik inceleme yapılması talimatını verdi. 
3 Aralık'ta teknik rapor hazırlayan ekipler, evlerin yapımında herhangi bir mühendislik hizmeti alınmadığını, yapım standartları ve ölçülerine uyulmadığını, evlerde meydana gelen temel, duvar çatlakları ve zemin çökmelerinin hatalı yapımdan kaynaklanmış olabileceğini ifade etti. Raporda yöre halkının bir şirkete ait kömür ocağındaki çalışmalar, mıcır ocağındaki patlamalar, köyün güneyine depolanan kömür ocağı stabilize malzemesinden kaynaklanmış olabileceğini düşündükleri belirtildi. Patlamalar ve yarattığı sismik dalgalarla ilgili olarak ise ayrıca teknik bir çalışma yapılması gerektiği açıklandı.
BİMER'e dilekçe veren 8 kişinin evinde yapılan inceleme sonrasında 3 evin can ve mal güvenliği bakımından riskli olduğu açıklandıktan sonra hazırlanan rapor vatandaşlara verildi. Evlerini boşaltan ve çatlaklar içinde oturan vatandaşlar endişe içinde bekliyor. Evini boşaltan Mustafa Çalışkan gidecek yerinin olmaması nedeniyle Orta Mahalle'de bulunan kümesindeki odada yaşıyor. 
3 katlı evine oturulamaz raporu verilen Mustafa Çalışkan, "Bilinmeyen bir sebepten dolayı evlerimizin hasar görmesine ilişkin dilekçe verdik. Resmi başvuruda bulunduk. Yetkililer geldiler kontrol ettiler. Sonuçta evde oturalamaz raporu verdiler. Buna rağmen bizim ne yapacağımız konusunda hiç bir şey söylenmedi. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Evin zemini çöktü, duvarları patladı. Patlayan duvarların arasına elimi rahatlıkla sokabiliyorum. bu yüzden de boşaltmak zorunda kaldım. Şu anda kümeste yaşıyorum" dedi.
Tek katlı betonarme evinin zemininde yarıklar oluşan ve duvarları çatlayan Sabri Kocadon, "Buradaki kömür ocaklarından olduğunu düşünüyoruz. Yerin 70-80 metre altını kazıyorlar. Çıkan toprağı da köyün üstüne atıyorlar. Bu da baskı oluşturuyor. Bu yüzden evlerimizin çatladığını düşünüyoruz. Ev başımıza çökerse eğer, ben öleyim sorun değil. Ama evde yaşayan 5 tane çocuk var. Bunun hesabını kim verecek" diye konuştu.
Tek katlı evinin duvarları çatlayan ve zemini toprağa batan Mehmet Ulutaş, "Evde 2 yıla kadar hiç bir hasar yoktu. Son iki yıl içinde evin her yeri çatlamaya başladı. Kömür ocakları ve atılan hafriyattan kaynaklandığını düşünüyorum. Evin zemini çöktüğü için hiçbir kapı açılmıyor. Duvarlar patladı. Çatıdan dışarıyı görüyoruz" dedi.  


MY,KY(MÇ/SS)