Ekonomik krizle boğuşan komşu ülke Yunanistan’ın Kavala kentinde Kavala Kurabiyesi üreten Prodromos İosifidis, Avrupa Birliği ve Yunanistan patent enstitüsüne başvurarak ürettiği kurabiyelere patent aldı. Bu girişim Edirne’deki kurabiye üreticileri de harekete geçirdi. Edirneli kurabiye imalatçısı Arif Meriç, Kavala kurabiyesinin 150 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Mesleğim güzeldir demeye herkesin hakkı vardır, 'yalnız benimki güzeldir' demeye hakkı yoktur. Çünkü bizler de 150 yıl önce Selanik’ten geldik. Köklerimiz oraya dayanıyor. Biz Osmanlı döneminde de Kavala bizimdi. Biz öyle bir hemhal olmuşuz ki Kavala ile bu yapmış olduğumuz kurabiyeleri o gün bugündür devam ediyor. Kavala kurabiyesinde tescil alan meslektaşlarımızı tebrik ediyoruz. Güzel şeyler yapıyoruz fakat, biz bu güzelliği yıllardır bütün dünyaya haykırdık. Belki de Kavala Kurabiyesi’ni biz tanıttık. Çıktığımız her televizyon programlarında hep bunları anlattık."

ARADA FARK VAR

Yunanistan’ın Kavala kentindeki kurabiyelerle, Türkiye’de yapılanlar arasında farklar olduğunu kaydeden Meriç sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yunanistan’ın Kavala Kenti'nde Kavala Kurabiyesi yapanlarla bizimki arasındaki fark var. Orada yapılan daha tombik şekillidir, kalındır, büyüktür. Fakat biz analarımızdan, dedelerimizden gördüğümüz daha incedir, tereyağı ile yapılır, içine badem koyulur ve değişik bir usul ile yapılır. Bizim yaptığımız kurabiyelerde uzun müddetle dayanması önemlidir, bir sene durabilir. Mademki dünya küçücük bir köy şekline gelmiş, meslektaşlarımıza diyorum ki bu dünya Yunan'a da yeter, aziz Türk milletine de yeter. Dünya büyük sıkıntı içerisinde biliyoruz, Yunanistan krizlerle boğuşuyor. Biz el ele verelim de bu Kavala Kurabiyesi’ni daha ne kadar ileri götürebiliriz. Madem böyle bir güzellik var, el ele verip dünyayı tatlandıralım."

EN ÇOK MÜŞTERİ KAVALA’DAN GELİYOR

Kurabiyelerin Kavala adını taşımasına rağmen en çok müşterinin de Yunanistan’ın Kavala kentinden geldiğini anlatan Edirneli imalatçı Arif Meriç, daha sonra şöyle konuştu:

"İşin en garip tarafı Yunanistan’ın Kavala kentinden her hafta o kadar çok gelen olur ki, bizim kurabiyeleri almadan gitmezler. O kadar çok müşterimiz vardır. Dünyanın bir çok ülkesinden gelip alanlar var ama, en çok Yunanistan ve Kavala kentinden gelenler oluyor. İnsanlar ismi yemiyorlar, cismi yiyorlar. Biz Kavala kurabiyemizi koyalım, onlar da koysun. Ben hodri meydan diyorum, madem ismi siz koydunuz, biz de cismi koyalım. Bir yerde yarış yapalım, kararı yiyen halk söylesin."

Kavala Kurabiyesi'ne patent alan Prodromos İosifidis’in, Ticaret Odaları aracılığıyla Türkiye’de 'kavala kurabiyesi’ adıyla üretimin yasaklandığını duyuracağı öne sürüldü.



EÖ(LK/COŞ)