Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Foça Kaymakamı Adem Aslan, Foça Belediye Başkanı CHP'li Gökhan Demirağ, Ayvalık Küçükköy Belediye Başkanı CHP'li Mesut Engin, Foça Turizm Müdürü Samir Büyükkaya ve Foça Belediyesi’nin sekiz meclis üyesi '2’nci Türk- Yunan Ticaret ve Kültür Festivali’ne katılmak üzere gittikleri Midilli’de yerel yöneticilere ziyaretlerde de bulundu. Ziyaretlere festival için Midilli’ye giden CHP eski milletvekili Kemal Anadol da katıldı. Ziyaretlerde ortak işbirliği olanakları görüşüldü.

Türk heyeti ilk olarak Kuzey Ege Bölge Valisi Nassos Giakalis’i makamında ziyaret etti. Türk heyetini kapıda karşılayan Nassos Giakalis, iki ülkenin yerel yöneticilerinin işbirliğinin önemini vurguladı. Giakalis, "Benim bugün de daha önce de hep dile getirdiğim şey, Ege Yunan adaları ile Türk kıyıları arasında çok önemli ve çok güzel işbirliğinin kurulmasıdır. Halklar arasında ilişkiler zaten çok iyi, bunu hepimiz biliyoruz. Yerel yöneticiler olarak bizlerin bir şeyler yapması gerekiyor. Sık sık biraraya gelmemiz gerekiyor. Çünkü iki halkın çıkarları, Ege’nin bir barış denizi olmasından geçiyor. Her konuda sürekli işbirliği içerisinde olmalıyız. Gümrüğümüz şu anda yetersiz. Ama çok kısa süre sonra çok modern bir yer olacak. Çünkü artık sınırda da vize vermeye başladık" dedi.

Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant da Midilli’yle ilişkilerin daha yüksek seviyede olmasını arzu ettiklerini vurguladı. Nalbant sınırda vize uygulamasını iyi niyetli bir gelişme şeklinde değerlendirdiğini ancak gönlünden geçenin iki tarafa da vizesiz gidip gelebilme olanağının sağlanması olduğunu söyledi.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da 7- 8 ve 9 Eylül günlerinde düzenlenecek festivale tüm Midillililer’davet ettiklerini belirterek başladığı konuşmasında, yerel yöneticilerin, turizm ve ticaretin yanı sıra çevre sorunları, deprem, doğal afetler, orman yangınları gibi konularda da dayanışma olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Türk heyeti daha sonra Midilli Belediye Başkanı avukat Dimitris Vounatsos’u ziyaret etti. Türk- Yunan Ticaret ve Kültür Festivali’nin iyi komşuluk ilişkileri açından çok yararlı olduğuna dikkat çeken Dimitris Vounatsos, "Ama gerçek dostluk serbest ticaretle olmuyor. Siyaset adamlarının aralarında konuşmaları ve anlaşmaları da çok önemli. Bizler siyasi değiliz, yerel için çalışıyoruz, halklarımızı temsil ediyoruz. Hem Midilli’de hem karşıda Türkiye’de sık sık biraya gelip problemlerimizi ortaya koyalım. Çözüm yollarını araştıralım. Bizim işbirliğimiz siyasilere de örnek olsun" diye konuştu.

Türk heyeti de gerek Kuzey Ege Bölge Valisi Nassos Giakalis’in gerekse de Midilli Belediye Başkanı avukat Dimitris Vounatsos’un işbirliğinin daha da geliştirilmesi ve sık sık biaraya gelme çağrılarına olumlu yanıt verdi.



FO(İÖ/BT)