Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu, Dilovası İlçesi'nde 2004 yılında başlattığı araştırmanın ardından yaptığı bir açıklamada, hamile kadınların sütü ile bebeklerin kakasında ağır metallere rastlandığını açıklamıştı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun bu açıklamaları sonrasında ise öğretim üyesine "Şarlatan" demişti. Daha sonra Prof.Dr. Hamzaoğlu'nun açtığı hakaret davasının ardından mahkeme heyeti Başkan Karaosmanoğlu'nu 3 bin 480 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar vermişti. 

Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu'na KOÜ Rektörlüğü Etik Kurulu'nun vermiş olduğu 'etik özensizlik' ve KOÜ Rektörlüğü'nün vermiş olduğu 'uyarma' cezasına karşı açtığı davanın duruşması Kocaeli İdare Mahkemesi'nde bugün görüldü. Duruşmaya 'Onurumuzu Savunuyoruz Hareketi' grubu ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcileri destek verdi. Duruşma salonunda söz alan Prof Dr. Onur Hamzaoğlu kendisinin yaptığı çalışmaların doğrudan doğruya labaratuvar sonuçları olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Ülkemizdeki üniversitelerin içinde bulunduğu acınası durum ile yüzleşeceğimiz bir davadır. Türkiye'de üniversiteler özerk değildir, bilim insanları özgür değildir. Oysa üniversite, özerklik kavramı dışında düşünerek kurgulanamaz. Akademik özgürlüğün yaratılamadığı bir ortamda, bilimsel üretim yapılamaz. Yaptığım bilimsel açıklamanın ardından üniversitede mobbing ve taciz ile karşılaştım. Üniversite yönetimi bu çalışmayı inceleme nezaketi bile göstermemiştir. Rektör doğrudan doğruya kendi kararını belirtmiştir. Ne olursa olsun üniversitelerin evrensel olmasını ve yerel ilişkilerden kendilerini arındırmalarını istiyorum. Üniversitede verilen fahri doktoroların gözden geçirilmesini gerekir."

Duruşma ertelendi.



EA(MB/AAA)