Depremin vurduğu Kocaeli genelinde 3 bin 751 bina için yıkım kararı çıkarıldı. Büyükşehir Belediye Meclisi geçen Eylül ayında, güçlendirmesi yapılan fakat iskanı alınmayan bina sahiplerinin 31 Aralık 2012 tarihine kadar bağlı bulundukları belediyelere başvurarak bunu belgelendirmeleri yönünde bir karar aldı. 

İzmit Belediye Yapı Kontrol Müdürü Mehmet Öğretmen, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı karardan yararlanmak için şimdiye kadar 270 adet onarım güçlendirme iskan başvurusu yapıldığını belirterek şunları söyledi:

"Yapılan başvurulardan 261'ine onarım güçlendirme iskanı verildi. 5 başvurunun yapılan kontrollerde olumsuz olduğu belirlendi. Verilen iskanlardan 10 tanesi onarım-güçlendirme ruhsatı olmadığı halde güçlendirmesini yapmış olan ve lisanslı büro (risk analizi) yetki mühendislerinden teknik raporlarını alan binalardır. Halen, İzmit'te deprem sonrasında binalarını güçlendirdikleri halde iskan almamış 100'e yakın hak sahibi olduğunu tahmin ediyoruz. Bu kişiler 31 Aralık tarihine kadar mutlaka belediyemize gelerek iskan ruhsatlarını almalılar. Aksi halde haklarını kaybedecek ve binaları yıkılacaktır."

Mehmet Öğretmen, onarım güçlendirme iskanı alan hak sahiplerinin Aralık sonuna kadar Kocaeli Valiliğine başvurarak yıkılacak binalar listesinden isimlerini sildirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi. Yapılan açıklamada güçlendirmesi yapılan ancak onarım güçlendirme iskanı almadıkları için yıkılacak binalar listesinde bulunan hak sahiplerinin resmi bir tebligat beklemelerine gerek olmadan bağlı bulundukları belediyelere başvurmaları gerektiği de kaydedildi.



MB(MB/SS)