Kocaeli Valiliği'nin son tesbitlerle kesin şeklini alan il genelinde 17 Ağustos Marmara depreminde hasar gören, onarımlarının yapılmasına karar verildiği halde onarılmadığı anlaşılan 3 bin 756 bina olduğu belirlenmişti. Tek tek belirlenip raporları çıkarılıp fotoğraflandığı da belirtilen bu binalarda 9 bin 900 civarında bağımsız konut ve işyeri bulunduğu, 4 bin 200 konutta da kiracı oturduğu anlaşılmıştı.

Kocaeli Valisi Ercan Topaca bu binalarda ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun da katılımıyla, tüm ilçe belediye başkanları ile toplantı yaparak onlarla gelişmeleri ve teknik konuları paylaştı. Bu toplantıda da alınan kararlar gereği, önce bu hasarlı binalardaki dairelerde oturan 4 bin 200 kiracıya, "Oturduğunuz bina hasarlı ve tehlikelidir. 60 gün içinde boşaltın" tebligatları gönderilmeye başlandı.

Kocaeli'nin Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde olduğunun bilinmesine, olası İstanbul depreminden bu bölgenin de etkileneceğinin sık sık dile getirilmesine rağmen bu binalarla ilgili 13 yıldır çalışma yapılmaması eleştrilirken, şu anda yıkım için başlatılan sürecin de uzun zaman alacağı görüşü hakim. 

Listesi ilçe ilçe, sokak sokak Kocaeli Valiliği'nin web sitesinde de yayınlanmaya başlanan bu binaların sahipleri, kendilerine tanınan yeni bir hakla binalarında yeniden tesbit yaptırma telaşına düştü. Bir kısmı da ellerine tebligat ulaştıktan sonra, binaları kendi imkanlarıyla güçlendirdiklerini ileri sürüp yeniden yasal yollara başvuracaklarını belirtiyor.

Alınan karar gereği, tebligatlar ellerine ulaştıktan sonra boşaltılmadığı takdirde elektrik, doğalgaz ve suları kesilecek olan bu binaların yıkımını da ilçe belediyeleri üstlenecek. Belediyeler, yıkım işini müteahhitlere ihale ile verecek. 



MB(MB/AAA)