Kobani'den konuşan YPG'ye bağlı kaynaklar ise, çatışmaların özellikle Kaniya Kurda mahallesinde yoğunlaştığını kaydediyor.

YPG'liler, dün akşam IŞİD'in güney cephesinde ilerleyerek Kobani hastanesine girdiğini ancak YPG'nin hastaneye saldırdığını ve 35 YPG militanının öldürüldüğünü öne sürüyor.

ABD öncülüğündeki koalisyon hava kuvvetleri, Salı günü Kobani'deki IŞİD mevzilerine şimdiye kadar en yoğun bombardımanı gerçekleştirmişti. Hava operasyonunun ardından IŞİD'in ilerleyişinin durduğu bildirilmişti.

PYD (Demokratik Birlik Partisi) Eş Başkanı Salih Müslim hava operasyonlarının IŞİD'e karşı etkili olduğunu belirterek, "Doğu ve batı cephesinde çatışmalar devam ediyor. Ancak IŞİD'in elinde ağır silahlar oldukça katliam tehlikesi devam ediyor. Son hava saldırıları etkili oldu, koalisyon bombardımana devam etsin" demişti.

'Ağır silahlar istiyoruz'

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Kobani'deki Kürt kuvvetlerinin (YPG) en büyük ihtiyacının ağır silahlar olduğunu kaydetmişti. Pek çok ülkeden silah yardımı talebinde bulunduklarını belirten Müslim, henüz taleplerinin karşılanmadığını da ifade etmişti.

Salih Müslim, dün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kobani'ye askeri müdahalesinin "değerlendirebileceğini" de söylemişti. Türkiye-Suriye sınırından bildiren Paul Adams da, Kürtlerin Türk askerinin müdahil olmasını istemediklerini vurguluyor. Türkiye'nin silahlı Kürt savaşçıların kendilerine katılması için geçişine izin verilmesini istediklerni aktaran Adams, görünürde böyle bir izin verileceğine dair işaret olmadığı yorumunu yapıyor.

BM: Kobani düşerse Türkiye tehlikeye girer

Birleşmiş Milletler'in Suriye temsilcisi Staffan de Mistura bir açıklama yaparak, "Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı mücadele konusunda ciddiysek Kobani'ye yardım etmeliyiz. Sınırın neredeyse tümünü IŞİD'in kontrol etmesi Türkiye'yi de tehlikeye sokar" dedi.

Mistura sözlerine şöyle devam etti "Eğer IŞİD Kobani'yi alırsa büyük bir insani trajedi ve katliam yaşanması söz konusu. Ayrıca Türkiye'yi de tehdit eder hale gelecekler. Kararı Türkiye'ye bırakıyorum." Kobani'deki YPG güçleri ile IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) militanları, 20 günü aşkın süredir çatışıyor.

Londra merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Eylül ortasından bu yana, Kobani'de yarısından fazlası cihatçı savaşçılar olan en az 412 kişinin öldüğünü duyurdu. Çatışmaların başlamasından bu yana yaklaşık 160 bin Suriyeli sınırı geçerek Türkiye'ye sığındı. BBC