KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Rauf Denktaş’ı anma programına katılıp konuşma yaptı.

TTSO konferans salonunda düzenlenen programda aynı milletin insanları olduklarını belirten KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Acıda, sevinçte kader noktalarında biriz, beraberiz. Değerlerimiz ortak, dertlerimiz ortaktır. Bu bilinçle geldik bu bilinçle yolumuza devam ediyoruz. Biz kardeşiz. Her Kıbrıs Türkü Türkiye Cumhuriyeti’ne kendi devleti gibi sahip çıkmalı, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kendi devleti gibi benimsemelidir. Bu nedenle diyorum ki kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş sadece bizim için değil her Türküm diyen için önemli bir değeridir ve onun fikirlerini birlikte yaşatmalı gelecek nesillere aktarmalıyız” dedi.

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’la bakan, başbakan, cumhurbaşkanı olarak çalışma şerefine nail olduğunu da hatırlatan Derviş Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Kurucu Cumhurbaşkanımız Denktaş için konuşmak, yazmak, demeç vermek beni sürekli duygusallaştırır, yıllar öncesine götürür. Bizim ilişkilerimizde hep saygı vardı. Biz onu hep bir baba gibi sevdik, saydık. İnanıyorum o da bizi evladı gibi gördü, sevdi, siyasetçi olarak saygı gösterdi. Rauf Denktaş bir kahramandı. İngiliz’in adamlığını, savcılığını değil Kıbrıs Türk Halkı’nın mücahidi olmayı seçti. Ateşten gömlek giydi. Dünyada pek az lider Denktaş kadar sevilmiştir. Dünyada pek az lider Denktaş kadar halkının saygısını görmüştür. Hatta ve hatta rakipleri ve karşıtları bile ona saygı duyardı; Çünkü konusuna hakimdi. Dava adamı olduğunu karşısındakine kabul ettirebiliyordu. Kimse Rauf Denktaş’ı uzlaşmaz, katı, Kıbrıs konusunun halledilememesinin başlıca sorumlusu olarak gösteremez. Onun bir uzlaşma olsun diye 1985-1986 yıllarında, 1992-1993’te 2001-2002-2003’te gösterdiği gayretlerin ve makul sınırlar içinde gösterdiği esnekliğin şahidiyim. 1977-1979 doruk antlaşmalarını imzalayan Denktaş Rum’un niyetinin asla eşitlik temelinde bir antlaşma olmadığını gördüğü için halkına ve siyaset dünyamıza cumhuriyetin ilanı için önderlik yaptı”.

Rauf Denktaş’ı 13 Ocak’ta kaybettiklerini hatırlatan Eroğlu, sözlerini, “Aradan çok kısa bir süre geçmesine karşın eksikliğini hissediyor, onu özlüyoruz. İnanıyorum ki bedenen ebediyete göçse de Denktaş ruhen hep Kıbrıs Türk’ü ile olacak. Türküm diyen herkes onu sevgi ve minnetle anacaktır” diyerek tamamladı.

Konuşmasının ardından Derviş Eroğlu’na Trabzon Valisi Recep Kızılcık ve TTSO yetkilileri tarafından ziyaretinin anısına plaket verildi.



ÖA(TM/RT)