KKTC Başbakanı İrsen Küçük ve eşi Gülin Küçük, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi ve eşi Öztürk Ünverdi ve Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip'le birlikte 2 günlük ziyaret için Antalya'ya geldi. Saat 15.15 sıralarında Türk Hava Yolları'nın (THY) tarifeli uçağıyla Antalya Havalimanı'na inen Başbakan Küçük ve beraberindekiler, Antalya'da ilk olarak Vali Ahmet Altıparmak'ı makamında ziyaret etti.

ONUR VE YAŞAM MÜCADELESİ

Başbakan Küçük, Antalya Valiliği'nde resmi törenle karşılandı. Başbakan Küçük, Valilik Şeref Defteri'ni imzalamasının ardından ziyaretin anısına Vali Altıparmak'ın takdim ettiği hediyeleri kabul etti. Antalya Valisi Altıparmak, Kuzey Kıbrıs'ın Türk milleti için çok önemli olduğunu belirterek, "Bizim parçamız olarak görüyoruz. Yüreğimizde, gönlümüzde bir ve beraber hissettiğimiz sizleri burada görmek ayrı bir keyif ve heyecan veriyor" dedi.

KKTC Başkanı Küçük'ün adada bağımsız Türk devletinin kurulması için verdiği mücadeleyi yakinen bildiğini belirten Vali Altıparmak, "O topraklar kolay elde edilmedi, kazanılmadı. Adeta onur ve yaşam mücadelesi verdiğinizi biliyoruz" diye konuştu.

YENİ BİR HAYAT

KKTC Başbakanı Küçük, anavatana her gelişinde bir heyecan duyduğunu belirterek, "Türkiye'nin her yeri de bizim vatanımız" diyen ve iki günlük bir program için bulunduğu Antalya'nın Kıbrıs farklı anlamı olduğunu belirten KKTC Başbakanı Küçük, "Adada 1963 olayları patlak verdiğinde Erenköy çıkarmamızı Anamur ve Antalya sahillerinden yaptık" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte temelini attıkları ve KKTC'ye su temin edecek Dragon Çayı üzerindeki Alaköprü baraj inşaatının önemine değinen Başbakan Küçük, "2014 yılında bölgenizden gelecek suyla adanın ekonomisinin, tarımının düzelmesi, yeni bir hayat bulması da sağlanacaktır" dedi.

ANTALYA İLE TURİST PAYLAŞIMI

KKTC Başbakanı İrsen Küçük'ün Antalya'daki ikinci adresi, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın oldu. Burada Büyükşehir Belediyesi şeref defterini imzalayan KKTC Başbakanı, "Antalya anavatanımızın her parçası gibi çok önemli bir yöremiz" dedi. Antalya'nın gelişen turizm çalışmalarıyla Türkiye'nin en büyük turizm merkezi konumuna geldiğini belirten Başbakan Küçük, "Biz de KKTC'nin kalkınma hedefleri içinde özellikle turizmi planlıyoruz. 2011 yılında turizmde hedeflerimizi bir miktar aştığımızı görüyoruz. Turizmde Antalya ile yarışmamız mümkün değil, ama Antalya'ya gelen turistten bir miktarını da adaya almamız mümkün" diye konuştu.

Bu noktada gerek her iki devletin, gerek hükümetlerin, gerekse yerel idarelerin çalışması gerektiğine dikkat çeken Başbakan Küçük, "Antalya'ya gelen turistlerin önümüzdeki yıllarda belli günlerde adamızı ziyaret etmesinin sağlanması mümkün olur diye düşünüyorum" dedi.

KKTC'nin Anadolu'yla kan ve gönül bağı olduğunu belirterek konuşmasına devam eden Başbakan Küçük, şunları söyledi: "Anadolu'yla çıkar ilişkisi değil, karşılıklı gönül bağından gelen ilişkilerdir. Şimdi yeni bir bağ kurmaya çalışıyoruz. Merkezde Antalya olacak. Su bağı kuruyoruz. Dragon Çayı'nın 75 milyon metreküplük kısmının 2014 yılından itibaren Kıbrısımıza akması hükümet tarafından planlanmıştır. Türkiye'deki temel atma törenine biz de katıldık. Kıbrıs'taki ikinci ayak baraj inşaatının temeli Nisan ayında atılıyor. Biz bağlarımızı çok daha güçlü bir şekilde anavatanımızla bağlama gayreti içindeyiz."

İZOLASYON VE AMBARGOLAR

KKTC Başbakanı Küçük'ün üçüncü adresi Akdeniz Üniversitesi oldu. Burada Rektör Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe'yi makamında ziyaret eden KKTC Başbakanı Küçük, üniversite hakkında bilgi aldı. Başbakan Küçük, üniversitelerin KKTC'nin ekonomisinde önemli bir yer tutuğunu belirterek, "KKTC ekonomisinde son yıllarda olumlu gelişmelerin olmasına rağmen izolasyonların, ambargolarının etkisi olmaktadır. Dünyanın da artık sağduyulu davranacağını ve Avrupa Birliği'nin daha gerçekçi tavırlar içinde bulunacağına eminiz" diye konuştu. 

YÜZ VE ÇİFT KOL NAKLİ HASTALARINI ZİYARET ETTİ

Başbakan İrsen Küçük, Rektör Kurtcephe'yi ziyaretinin ardından Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar ile çift kol nakli hastası Atilla Kavdır'ı kaldıkları hastane odasında ziyaret etti. Rektör Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe ile Antalya Üniversitesi Hastanesine giden KKTC Başbakanı İrsen Küçük ve eşi Gülin Küçük'ü, Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Oktay Dinç, Başhekim Doç.Dr. Abdullah Erdoğan ile ameliyatları yapan hekimlerden Yrd.Doç.Dr. Özlenen Özkan, Doç.Dr. Ayhan Dinçkan ve Doç.Dr. Hüseyin Koçak karşıladı. 

Uğur Acar ve Atilla Kavdır'ın kaldığı Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Servisine giden KKTC Başbakanı Küçük ve beraberindeki heyet, Yrd.Doç.Dr. Özkan ve ameliyatı yapan ekibi başarılarından dolayı kutladı. Hastaların odasına girmeden önce maske takan KKTC Başbakanı Küçük, önce Uğur Acar'ın kaldığı 527 numaralı odaya girdi. Acar'a bir an önce sağlığına kavuşması dileğinde bulunan KKTC Başbakanı İrsen Küçük, ne zaman taburcu olacağını sordu. Uğur Acar ise herhangi bir sorunu olmadığını, doktorlarının taburcu için vereceği kararı beklediğini söyledi.

Uğur Acar'ın ardından çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın kaldığı 528 numaralı odaya geçen KKTC Başbakanı, Kavdır'ın doktorlarından sağlık durumu hakkında bilgi aldı. KKTC Başbakanı ve beraberindeki heyet, yaklaşık 15 dakika süren ziyaretin ardından hastaneden ayrıldı.

VARLIĞIMIZ ANADOLUYLA BERABERDİR

Daha sonra KKTC Başbakan Küçük ve beraberindekiler, AK Partili Kepez Belediyesi ile Beyarmudu Belediyesi arasında düzenlenen kardeş kent protokolü imza törenine katıldı. KKTC Başbakanı Küçük, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, "Bizim varlığımız Anadolu'yla beraberdir. Kıbrıs Türkünün anavatan Türkünden ayrı düşünülmesi mümkün değildir" dedi.



EB,EA,ÖÖ (HA/RT)