Kente 18 kilometre uzaklıktaki 160’ı yatılı toplam 197 öğrencinin eğitim gördüğü Üzümlü Kız Teknik ve Meslek Lisesi'nde 'Danışman öğretmen' olarak görev yapan Emre Avuçlu’nun desteği ile 'Bilişim Gençlik Projesi' hazırlandı. Çalışma kapsamında, günlük yaşamda karşılaşılan bazı sorunlara kolaylık sağlamayı hedefleyen öğrenciler, 5 farklı proje ortaya koydu.

KOLAY ÇİFTLİK PROJESİ

Öğrenciler, 'kolay bul' , 'kolay yaşam', 'kolay doktorum', 'kolay havayı temizle' projelerini tasarlarken, bunlar arasında en dikkat çekeni 'Kolay Çiftlik Projesi' oldu. Öğrencilerden Yağmur Alkan ve Sevgi Arslan tarafından hazırlanan projede, Türkiye’de yaşanan sel olayları ve doğal afetlerde özellikle, sera ve ahırlarda yaşanan zararların önüne geçilmesi amaçlandı. 100 ton ağırlığa kadar sera alanı ve ahırı kaldırabilecek sistem sayesinde, olası sel durumunda sera ve ahır yaklaşık 15 metreye kadar yukarı kaldırılabiliyor. Elektrik ve yakıtla çalışabilen sistem sayesinde, olası bir afet anında kişiye sensor yardımıyla sinyal gönderiliyor ve alan sistem sayesinde yerden yukarıya doğru yükseliyor. 100 ton ağırlığındaki bir bölge için yaklaşık 12 bin TL'lik maliyet olduğunu ifade eden ve projenin genel amacı hakkında bilgi veren Yağmur Alkan, şöyle dedi:

"Bu sistem, sel afeti sonucunda seranın zarar görmesini engelleyen, herhangi bir doğal afet sonucu ahırda hayvanları telef olmaktan kurtaran, deprem nedeniyle evlerin yıkılmasını önleyen, arı kovanlarının diğer hayvanlar tarafından kırılmasını ve başkaları tarafından çalınmasını önleyen bir sistem."

Üzümlü Kız Teknik ve Meslek Lisesi Bilgisayar Öğretmeni Emre Avuçlu, Bilişim Gençlik Programı kapsamında öğrencilerin hayatta karşılaşılan sorunlara karşı projeler yaptıklarını belirterek, "Öğrenciler 2 ay içerisinde bu projeleri ortaya çıkardı. Projelerin tamamı başarılı olmuştur. Bu projeler geliştirilebilir. Öğrenciler burada kendi düşünce ve fikirlerini ortaya koyarak, hayata geçirmişlerdir" dedi.

Üzümlü Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri, hazırladıkları projeler ile Türkiye Bilimsel ve Teknoljik Araştırma Kurulu (TÜBİTAK) tarafından Mart ayında Erzurum’da düzenlenecek yarışmaya katılacak.



RD(KS/İD)