Konya'da oturan ev kadını Mümine Baysu'ya, muayene için gittiği özel bir hastanede Kadın Doğum Uzman J. E. yumurtalıklarında kist olduğu ve ameliyat olması gerektiği bildirildi. 1 Ekim tarihinde hastaneye yatırılan Baysu, ameliyata alındı. Laparoskopik cerrahi yöntemiyle gerçekleştirilen ve yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından Baysu, servise yatırıldı. 2 gün hastanede tutulan Baysu, doktorunun durumunun iyi olduğunu söylemesi üzerine taburcu edildi.

Taburcu edildikten 2 gün sonra karın ağrısı, bulantı ve kusma şikayetleri başlayan Baysu, acil olarak yeniden aynı özel hastaneye gitti. Serum ve ağrı kesici iğne yapılan Baysu tedavi altına alınırken; karın ağrısı ve gaz çıkaramama şikayeti üzerine lavman yapılmasına karar verildi. İddiaya göre, acil serviste görevli hemşire lavmanı Baysu'nun kızının yapmasını istedi. Bu işi bilmediğini söylemesine rağmen 22 yaşındaki Feride Baysu, annesine lavman yapmaya çalıştı. Ancak başarılı olamadı. Annesinin ağrılarının dinmemesi üzerine başka bir hastaneye gitmeye karar veren Feride Baysu, ambulans ayarlanmasını isterken, hastanede görevli genel cerrah O.Ş.T. duruma müdahale edip lavmanı taktı.

Sabaha kadar hastanede tutulan Baysu'nun yapılan kontrollerinde karnında sıvı olduğu tespit edilmesi üzerine acil olarak yeniden ameliyata alındı. Karnında biriken sıvı temizlendi. Yeniden birikecek sıvının alınabilmesi için de karnına diren takılan Baysu, hastanedeki odasında tedavi altına alındı. İkinci ameliyatın ardından 2 gün geçtikten sonra, iddiaya göre bu kez karın içindeki sıvıyı temizlerken yapılan müdahale sırasında takılan direnden dışkı gelmesi üzerine acil olarak Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. 12 gün içerisinde üçüncü kez ameliyata alınan Baysu'nun karnında biriken irin ve sıvılar temizlendi. Ödemli ve delik olduğu belirlenen bağırsağı da dikildi.

Basit bir kist ameliyatının ardından annesinin 2 kez daha ameliyata alındığını ve hayati tehlike atlattığını ileri süren Feride Baysu, annesinin ölümden döndüğünü belirterek ameliyatında ihmal olup olmadığını tespit edilmesi ve varsa sorumluların cezalandırılması için yetkili kurumlara şikayet dilekçesi verdiğini söyledi.

Olayın araştırılmasını isteyen Feride Baysu, "Annem ilk hastaneye gittiğinde hiç bir şeyi yoktu. Ama şimdi geçirdiği ameliyatların ardından yataktan kalkamıyor. Zorla yürüyebiliyor. Biz bu konunun araştırılmasını ve ihmal varsa ortaya çıkmasını istiyoruz. Sağlık Bakanlığı şikayet hattını arayıp şikayette bulundum. Ayrıca Başbakanlık İletişim Merkezi'ne de (BİMER) dilekçe yazdım" dedi.

MUHTAÇ HALE GELDİ

Basit bir ameliyatın ardından büyük zorluklar çektiğini anlatan Mümine Baysu da, "Beni bu hale getirdiler. Başkaları da böyle olmasın. Şimdi kızımın yardımıyla yatıp kalkabiliyorum" diye konuştu.

Yürüyerek hastaneye giden eşinin şimdi zor günler geçirdiğini ifade eden Feridun Baysu ise şunları söyledi:

"Eşim her işini yapabiliyordu. Ama şimdi bize muhtaç durumda. Ne zaman iyileşeceğini bilmiyoruz. Bu konuda suçlu kimse bulunmasını istiyoruz. Eğer yapılanlarda bir doktor hatası varsa, adli süreci de takip edeceğiz. Basit bir kist ameliyatının ardından bu hale geldi. 12 gün içerisinde 3 kez narkoz aldı ve ameliyat olarak tehlikeli bir süreç atlattı."

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Hastane yetkilileri de, Sağlık Müdürlüğü'nün konuyla ilgili araştırma başlattığını belirterek ameliyatta herhangi bir kusurlarının olmadığını ileri sürdü. Sağlık Müdürlüğü yetkilileri de incelemenin devam ettiğini söyledi.



MKY(İA/AAA)