CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi şöyle:"Askerdeki intihar olayları daha önceki yıllara göre genel bir artış göstermekte ve bu durum halkımızı çok ciddi endişelere sevk etmektedir. Kışlalarımızda intihar eden askerlerimizin sayısı, son 10 yılda terörle mücadele de şehit olan asker sayısının maalesef çok önüne geçmiştir.


Bu sebeple,


1) Askerler Silahlı Kuvvetlere girerken, 'Ruh sağlığı yerinde', 'Sağlam raporu' gerekiyor mu? Akıl ve ruh sağlığı yerinde olmayan kişi askere alınmıyor mu?


2) Askere sağlam raporu ile alınan sağlam bir birey ve genç intihar etme noktasına nasıl gelmektedir? Askerlerimizi intihara sürükleyen sebepler nelerdir?


3) Askerde grup psikolojisinin önemi nedir? Bir kişi intihar ettiği toplu ortamlarda, diğer grup üyelerinin de depresyonda olabileceği düşüncesiyle daha olumsuz vakaların yaşanmaması için bakanlık olarak aldığınız önlemler nelerdir?


4) Silahlı kuvvetler olarak bu konuda öz eleştiri yapılıyor mu?


5) Askerlerin en önemli şikâyetlerinin başında komutanları tarafından mobing ve askeriyenin temelinde olan değersizleştirme olgusunu yaşamamaları için alınan önlemler nelerdir?


6) Askerde yaşanan bir takım darp, taciz olaylarının da intihar vakalarının sebepleri arasında mıdır? Bu konuda yapılan araştırmalarınız, çalışmalarınız var mıdır?


7) Zorunlu askerlik konusu olmak üzere askerlikle ilgili her türlü detayın bütün yönleriyle tartışılması bu alanda atılacak sağlıklı adımların ve yapılacak düzenlemelerin temelinin oluşturulması için bakanlık olarak girişimleriniz nedir?"


(MV)