Gazipaşa'nın Beyrebucak Köyü Salman Mahallesi'nde çiftçilik yapan 40 yaşındaki Mustafa Karabulut, kış ortasında serada karpuz yetiştiriyor. Yıllardır çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Karabulut, giderlerin artması nedeniyle alternatif ürün yetiştirme arayışı sonucu serada karpuz üretmeye karar verdiğini söyledi. 2007 yılından bu yana 1.5 dönümlük cam serasında karpuz yetiştirdiğini kaydeden Karabulut karpuzu çekirdekten Bombus arısı yardımıyla döllendirip yetiştirdiğinin kaydetti.

Mustafa Karabulut, "Bu karpuzun özelliği deniz havasında arılı bir şekilde yetişmesi. 1 dönümden yaklaşık 2 ton karpuz alıyoruz. Yetiştirdiğimiz karpuzu İstanbul Bayrampaşa Toptancı Sebze Meyve Hali'ne kilosu 3 liradan satıyoruz. Fiyatı güzel ama çekirdekten yetiştirdiğimiz için rekoltede azalma oluyor. Bu nedenle fazla kâr elde edemiyoruz. Yazın 1 dönümden 4 ton karpuz aldığımız oluyor. O zaman da fiyatlar düşüyor" dedi.

ANTALYA'NIN SİYAH KARPUZU PİYASAYI DÜŞÜRÜYOR

Antalya'da aşılı olarak yetişen siyah karpuzun piyasayı düşürdüğünü belirten Mustafa Karabulut, şunları söyledi:

"Bizim karpuzumuz Antalya'nın siyah karpuzundan çok farklı. Herkese tatmayı tavsiye ettiğimiz Gazipaşa karpuzunu Antalya'nın siyah karpuzuyla karşılaştırmasınlar. Bizim karpuzumuza bıçağı vurduğunda kendiliğinden dağılıyor. Bu, arılı olmasının en büyük göstergesi. Bu ürünü üretmeleri için komşularıma, tanıdıklarıma tavsiye ediyorum. Çok sayıda çiftçi serasında karpuz yetiştirmeye başladı."

Kış ayında karpuz yetiştirmelerinin en çok hamileleri mutlu ettiğini dile getiren Karabulut, "Hamileler bizden karpuz istiyor. Manavlardan da isteyen çok. Bu durum sanırım en çok onları mutlu etti" dedi.

Gazipaşa İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Aslan ise son yıllarda ekonomik değer kaybeden narenciyeye alternatif ürün arayışı devam eden Akdeniz çiftçisinin muz ve kayısının ardından karpuzu da serada yetiştirdiğini söyledi.



EK(SU/CK)