Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde olağanüstü toplanan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), 7 Ağustos'ta yapılacak "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne katılma kararı aldı. 

Milletvekilleri, il başkanı ve grup başkanvekilleriyle mitinge katılacaklarını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Kılıçdaroğlu'nun da Yenikapı'da hazır bulunacağını kaydetti.   

Bahçeli de katılıyor

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli daveti daha önce kabul etmişti. Bahçeli, mesajında, "Hainlere ve hasım odaklara karşı Türkiye'nin safında duracak, 79 milyonu katılımcı devlet ve siyaset adamlarıyla birlikte kucaklayacağım" ifadelerine yer vermişti.  

HDP'ye davet yok 

Halkın Demokrasi Partisi (HDP) eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'a ise davet gönderilmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan mitingde konuşması için sadece Binali Yıldırım, Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli'ye davet yolladı.

Dışlanma gerekçesi PKK

HDP, 15 Temmuz darbe girişimini kınayan TBMM bildirisine imza atmıştı. TBMM'de grubu bulunan tüm siyasi partiler gibi darbeye karşı çıkmasına rağmen PKK ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle HDP darbe sonrası organizasyonlardan dışlanıyor. Darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında Beştepe'de gerçekleştirilen zirveye de HDP çağrılmamıştı.   

15 Temmuz darbesi dönüm noktası oldu

Darbe girişimi sonrası 21 Temmuz'da üç aylık olağanüstü hal ilan edilirken, ordu, yargı, eğitim ve medya gibi birçok alanda binlerce kişi gözaltına alındı. On binlerce kamu personelinin görevi askıya alındı. Çok sayıda medya kuruluşunun yayını durduruldu, binlerce akademisyene yurt dışı yasağı getirildi. DW/dpa/NH/MK