Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Fitch'in Türkiye ile ilgili raporuna değinen Kılıçdaroğlu, "Başbakan bugün uçuyor, rapor çıktı diye. Merak ediyorum, o raporu acaba tercüme edip, Başbakan'ın önüne koydular mı, içinde ne olduğunu biliyor mu? Bildiği konusunda endişelerim var. Kesinlikle bilmiyor. O rapor, bağımsız ve demokratik bir ülke açısından ayıplarla dolu bir rapor. Orada, 'Senin durumun diğer ülkelere göre daha kötü ama notunu yükseltiyorum' diyor. Neyin karşılığında senin notunu yükselttiler? Cevabını istiyoruz. 'Sakın ola Suriye'ye gireyim deme, girersen notunu düşürürüm' diyor. Erdoğan, neden acaba 15-20 gündür Suriye'den söz etmiyor, bunun karşılığında söz etmiyor. Uluslararası bir kuruluş, eğer yaptığı derecelendirmeyle sana yön vermeye çalışıyor, dış politikanı etkiliyor, sana ayar veriyorsa, sen önce dön bir kendini sorgula, ne oluyor bu ülkede, niçin sana ayar veriliyor? Orada önemli şeyler var. Eğer, 'Suriye ile çatışmaya girersen, sıcak para gelmez' Geleceğini sıcak paraya bağlayan bir ülke, bu tür raporlarla karşılaşır, asıl tehlike burada"diye konuştu.             


Başbakan Erdoğan'ın kendisine yönelik 'bahtsız bedevi' benzetmesine Kılıçdaroğlu, "Libya, Suriye, Suudi Arabistan çöllerinde de gezen benim, bahtsız bedevi de benim. Şimdi soruyorum Recep Tayyip Erdoğan, Suriye çöllerinde, Libya çöllerinde, Suudi çöllerinde gezen sen değil misin? Dön aynaya bak, bahtsız bedeviyi göreceksin orada. Ama uyarım var, o çöllerde gezerken aman kutup ayılarına dikkat et. Horoza sormuşlar, 'tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar?', o da 'Ben onlardan anlamam, söyler geçerim' demiş. Ben de söyler geçerim" dedi.


İktidarın 3Y'yi, yani yolsuzluğu, yoksulluğu ve yasakları önleyecekleri söylemiyle göreve geldiğini, ancak bunun sözde kaldığını belirten Kılıçdaroğlu, "Y'den sonra ne geliyor z harfi, Üç tane z ikram ettiler bu ülkeye, zindan, zulüm ve zam. Elinde bir ip geziyor sokak sokak, 'kimi bulup da idam edeceğim' diye. Arkadaşlarım getirdiler, Anadolu Ajansı'nın haberi, Recep Tayyip Erdoğan daha rahat bulsun diye söylüyorum bunu, 10 Haziran 2002 şöyle demiş; 'İdam cezası tamamen kalkmalı, bunun için Hükümete destek vermeye hazırız'. Dün ne söylüyordu, bugün elinde ip geziyor. Nereden nereye. Ben buna bahtsız bedevi demeyeceğim de kime diyeceğim?" dedi.


Kılıçdaroğlu, "Bir ülkenin Başbakan'ı sokağa çıkamıyorsa, halkıyla kucaklaşamıyorsa, ona başbakan denmez. Çünkü bir siyaset adamı gücünü, halktan alır. Halkını terörist olarak gören bir kişiye de demokrasilerde başbakan denmez. Ona ne denir? Şaşkın bedevi denir" diye konuştu.