Akçakoca'da Ottomans Teknoloji'nin sahipleri Mustafa Cesur ile Atilla Sağlam, kıbleyi gösteren seccade, başörtüsü ve takke yaparak, patent aldı. Ürünler özellikle seyahat eden kişiler düşünülerek tasarlanırken, seccade yere serildiğinde pusuladaki okun boyalı tarafa doğru yönlenmesiyle kıble kolaylıkla bulunuyor. Yine takke ve başörtüsü de namazdan önce düz bir zemine konularak pusula sayesinde kıble tespit ediliyor.

Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam'ın kardeşi olan elektronik haberleşme mühendisi Atilla Sağlam ürünler için patent aldıklarını belirterek, "Bu pusulanın en büyük özelliği açı aramaya gerek olmaması. Pusulanın monte edildiği seccadeyi yere serdiğinizde pusulanın üzerindeki renk sizi direk kıbleye yöneltiyor. Kullanımı kolay, 7'den 77'ye herkes rahatlıkla kullanabilir. Pusulalı takke ve başörtüsü de namazdan önce düz bir zemine konularak aynı  şekilde kıble bulunuyor" dedi.

PİKNİKTE NAMAZ SIRASINDA GELMİŞ

Kıbleyi gösteren seccade fikrinin piknikte akıllarına geldiğini söyleyen Atilla Sağlam şunları anlattı:

"Namaz kılan Müslümanlar, yolculukta ve misafirlikte kıbleyi bulmakta sorun yaşıyorlardı. Bir gün piknikte arkadaşımla namaz kılacağımız sırada kıbleyi bulmakta sorun yaşadık. Aklımıza bu fikir geldi. Türkiye'nin pusula üzerinde kıble açısı belli. Pusulada kıblenin bulunduğu kısmı boyatarak kolaylık sağladık. Çin'deki bir firma ile görüşerek pusulaların kıble açısını boyattık. Biz de işyerimizde pusulaları takke, başörtüsü ve seccadeye monte ediyoruz." 

6 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLDİ

Ürünlerinin çok rağbet gördüğünü kaydeden Sağlam, şöyle konuştu:

"5 ayda yurt içine 15 bin adet seccade ve takke satışı yaptık. Üç çeşit pusula var. Birisi Türkiye için, diğerleri ise Avrupa ve Rusya için. Bir aydır İngiltere, Fransa, Danimarka, İspanya, Rusya ve Avusturya'ya 20 bin adet takke ve seccade ihraç ettik. 30 ülke ile daha görüşmelerimiz devam ediyor. Başörtüsü satışlarına da başlıyoruz. Ayrıca sadece kıbleyi gösteren pusula da satıyoruz."

Atilla Sağlam, seccadelerin 15 ile 80 TL arasında, takkelerin 5 TL, başörtüsünün ise 5 ile 20 TL arasında satıldığını söyledi.



AY(MÇ/COŞ)