Kış turizminin gözde kayak merkezlerinden Palandöken Dağı'nda geçen yıl hizmete giren Xanadu Otelin 5'inci kattaki kral dairesinin balkonundaki saksının içine bir çift kerkenez yuva yaptı. Beş yumurtadan çıkan yavrulardan 4'ü hayatta kalmayı başardı. Çok iyi beslenen yavrular kısa sürede büyüdü. Akşamları anneleri tarafından uçuşa çıkarılan kerkenezler gündüzleri havanın sıcak olması nedeniyle kral dairesinin balkonundan ayrılmıyor. Annelerinin getirdiği minik tarla fareleri ile karınlarını doyuran kerkenezlerin bir kaç hafta içinde oteli terk etmeleri bekleniyor.

Kuşlara çok alıştıklarını ve gidecekleri için de çok üzgün olduklarını söyleyen Xanadu Oteli Genel Müdürü Murat Altuğ, "Kerkenezlere çok alıştık. Onları aileden biri olarak görüyoruz. Kerkenezler kral dairesinin balkonundaki yuvasını fark ettikten sonra çevresindeki odalarla birlikte satışa sunmama kararı aldık. Yumurtalar çıkana kadar odaya giriş çıkış yasaklandı. Geceleri ailece uçuyorlar. Gündüzler yavru kuşlar balkondan ayrılmıyor. Anneleri onlara genellikle fare getirip veriyor. Çok gariptir ki anne yavrulardan hangisini işaret etse o gelip yemeği yiyor. Diğer kardeşler asla karışmıyor. Çok kısa sürede büyüdüler. Yakında otelimizi terk edecekler diye üzülüyoruz. Umarım seneye de bu kerkenezler gelir otelimizde tıpkı kendileri gibi yavrularını dünyaya getirir" dedi.

Kuşlara iyi bir şekilde ev sahipliği yapmaktan dolayı dünyanın dört bir tarafından tebrik mesajları aldıklarını hatırlatan Xanadu Oteli Genel Müdürü Murat Altuğ, "Burada çok iyi bir belgesel çalışması olurdu. Acemiliğimizin kurbanı olduk. Ama seneye böyle bir şey olursa, kuşların bulunduğu ortamı saniye saniye kameraya kaydedeceğiz" diye konuştu

KERKENEZ BİR DOĞAN TÜRÜ

Kiremit rengi sırtı ve sırtındaki beyaz benekleriyle ayırt edilen Kerkenez, Doğan kuş türündendir. Kuyruğu uzun, kanat uçları sivridir. Siyah bıyıkları beyaz gerdanıyla birleşir. Ülkemizde pek çok yerde bulunan, en yaygın yırtıcı kuşlardan biridir. Ağaçlık, açık araziler, dağlık alanlar ve yerleşim yerlerinde yaşar.


Tİ(KS/AAA)(FOTOĞRAF)