Sertifikasını Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan'ın elinden alan Zübeyde Köseler, "Kültür Evi'ne gittiğimde kuaför, aşçılık, seramik gibi bir çok meslekle ilgili kurs seçenekleri sunuldu. Bu alanlarda eğitim alan çok sayıda kadın olduğu için, iş imkanıın kısıtlı olacağını düşünerek, kepçe operatörlüğünü seçtim" dedi. Başkan Çelikcan da Köseler'in diğer kadınlara örnek olması gerektiği betirtip, iş sözü verdi.

15 KURSİYER ARASINDA TEK KADIN

Kepçe operatörlüğü eğitimi alan 15 kursiyerin içinde tek kadın olduğunu belirten Köseler şunları söyledi:

"Erkek kursiyerler ve öğretmenler ilk başta yadırgadı, ama sonra kabullendiler. Eşim de benden etkilenerek bir hafta kadar sonra kursa yazıldı. Yaklaşık bir ay teorik eğitim aldıktan sonra sınava girdik. Ben sınavda başarılı oldum, ama eşim geçemedi. Sınavın ardından Yüreğir Belediyesi'nin şantiyesinde iki ay pratik eğitim gördüm ve başarılı olunca sertifika almaya hak kazandım."

'MESLEĞİMİ SORANLAR İNANAMIYOR'

Mesleği sorulduğunda kimseyi inandıramadığını kaydeden Köseler, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Kepçe operatörü olduğumu söyleyince beni baştan aşağıya süzüyorlar. İlk anda kimseyi inandıramıyorum. İlkokul üçüncü sınıfa giden 9 yaşındaki oğlum, 'Annen ne iş yapıyor?' diye sorusuna verdiği 'Kepçe operatörü' yanıtına da kimseyi inandıramayınca, okula gittim ve öğretmenleriyle konuşup durumu anlattım."

'MESLEĞİN KADINI ERKEĞİ OLMAZ'

Bazı mesleklerin 'erkek mesleği' olarak nitelendirilmesinin yanlış olduğunu savunan Köseler, bu durumu şöyle açıkladı:

"Mesleğin kadını erkeği olmaz. Erkeklerden kadın kuaförü oluyorsa, kadınlardan da kepçe operatörü olur. Önemli olan işini severek yapmaktır. Severek yapıldıktan sonra her iş herkese yakışır. Günümüzde özellikle kadınlar 'Bunu erkekten başkası yapamaz' denilen işlerde de çalışmaya başladı. Şu bir gerçek ki kadınlar, istedikleri her şeyi başaracak potansiyele sahip."

ÇA(OA/COŞ)