RİDA İnsani Yardım Derneği, Kurban Bayramı nedeniyle kurban kesimi ve sünnet organizasyonu için kafileler halinde Kenya ve Sudan'a gitti. 22 Ekim pazartesi günü Kenya'ya giden aralarında doktor ve gazetecilerin bulunduğu Konyalı 12 aktivist, Somalili mültecilerin kaldığı Dadap kampındaki kurban kesimi ve sünnet organizasyon ardından Türkiye'ye dönmek istedi. 3 araçla Nairobi kentine gelmek isteyen aktivistlerin yolu Garissa kentinde polis tarafından kesildi. 5 Türk aktivist ile Kenyalı 2 tercüman Kenya polisi tarafından yol güzergahında fotoğraf çektikleri iddiasıyla gözaltına alındı.

Bu sırada gözaltına alınan aktivistler, Türkiye'deki yakınlarını arayıp yardım isterken, Dernek Başkan Yardımcısı Tamer Kalender de, dernekle temasa geçip durumu Dışişleri Bakanlığı'na bildirmelerini istedi. Konya'daki dernek yöneticilerinin haber vermesiyle Dışişleri Bakanlığı, Kenyalı yetkililerle temasa geçti.

Dernek gönüllülerinin fotoğraf çektikleri iddiasıyla gözaltına alındığını belirten RİDA İnsanı Yardım Derneği Sekreteri Derviş Karipçin şunları söyledi:

"Dernek başkan yardımcımız Tamer Kalender başkanlığındaki heyetimiz kurban kesimi ve sünnet organizasyonu için 22 Ekim Pazartesi günü Kenya'ya gitti. Garissa da Dadap kampında bulunan Somalili mültecilere burada yardım yapılıp, sünnet organizasyonu gerçekleştirildi. Heyetimiz Türkiye'ye dönüş için Nairobi kentine gelmek üzere iken Garissa'da polis tarafından gözaltına alındı. Yol güzergahında fotoğraf çektirdikleri iddiasıyla gözaltına alındıklarını öğrendik. Dışişleri Bakanlığı'na durumu ilettik. Onlarda büyükelçimizle ve Kenyalı yetkililerle temasa geçti."

Gözaltına alınan 7 kişinin polisdeki sorgusunun tamamlandığını belirten Karipçin, polis tarafından gözaltına alınan arkadaşlarının sorgusunun tamamlandığını belirterek, "Şu an onların serbest bırakılmaları için polisdeki gerekli prosedürlerin yapılmasını bekliyoruz. Arkadaşlarımızın sağlık durumu iyi. Her hangi bir baskı ya da işkenceye maruz kalmamışlar. Zaten Kenya polisi de durumdan dolayı özür diledi. Arkadaşlarımız serbest bırakıldıktan sonra yarın Türkiye'ye dönmelerini bekliyoruz'' dedi.

Gözaltına alınan Türk aktivistlerin sünnet organizasyonu için giden doktorlar Fatih Soydemir, Gürsel Topal, İbrahim Tatalak ve diğer aktivistler Ahmet Karaköse ile Ahmet Gazi Karapınar oldukları belirlendi.