Türkiye’nin dev ulaşım projesi olarak gösterilen ve tamamlandığında 421 kilometre olması beklenen İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’nun İzmir’in Kemalpaşa ayağındaki kamulaştırma çalışmaları arazi sahiplerinin tepkisine neden oldu. İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate düşürecek yol otoyol için Karayolları’nın kamulaştırma yapacağı Ulucak Mahallesi’nde, yola sıfır arazilerin metrekaresine 200 TL, 5-6 metre daha içeridekilere ise 7 TL ödemesi haksızlık olarak nitelendirildi. 7 TL gibi komik bir rakama arazilerini asla vermeyeceklerini belirten yaklaşık 50 arazi sahibi, Ulucak Meydanı’nda, bir açıklama yaptı.

TAPULARDA ŞERH VAR

Yapılacak olan yola engel olmak gibi bir düşünceleri olmadığını belirten arazi sahiplerinden Mustafa Uzun, “Ancak, belirlenen kamulaştırma rakamlarına bakınca ortada büyük adaletsizlik var. Ulucak belde içinde bulunan anayola sıfır arazinin metre karesine 200 TL verilirken, hemen 5-6 metre mesafede bulunan arazinin metrekaresine 7 TL gibi komik bir rakam öneriliyor. Bizlerin bu rakamı kabul etmesi mümkün değil. Ayrıca buradaki arazilerimizi 1990 yılından beri hiçbir şekilde satamıyoruz. Çünkü tapularımızda şerh var. Buradan otoyol geçecek diye, kendi mülkümüze çivi bile çakamıyoruz. 22 yıldır bu arazilerimiz atıl vaziyette duruyor. Kamulaştırma için görevlendirilen heyetteki kişiler bu rakamları neye dayanarak veriyorlar bu da merak ettiğimiz ayrı bir konu” dedi.

HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ

Kamulaştırma konusunda kendilerine yeterli açıklama yapılmadığını da ileri süren Uzun, “Burada normal arazi fiyatları yerine göre metrekare fiyatı 100 ila 150 TL arasında değişmekte. Ulucak’ta hiçbir arazi sahibi yerini 7 TL’ye vermez. Bizler buradan yetkililere sesleniyoruz. Amacımız bir şeyi baltalamak, engellemek değil. Ancak hakkımız olanı istiyoruz. Bu konuda Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım’dan yardım bekliyoruz. Biz bu şartlarda yerlerimizi veremeyeceğimizi Karayolları’na bildirdik. Mağdur olan arazi sahipleri ile imza topladık ve bunu yetkili makamlara ilettik. Onlar da bizlere dava açacaklarını bildirdi. Bu sorunun karşılıklı anlaşma içinde çözülebilmesi için bizler elimizden geleni yapacağız. Ancak aynı hassasiyeti Karayolları’ndan da bekliyoruz” diye konuştu.

RAKAMLARA OTOYOL

İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi, Gebze’den başlayacak. İzmit Körfezi’ni asma köprü ile açarak Orhangazi ve Gemlik yakınlarından geçecek ve Ovaakça Kavşağı ile Bursa Çevreyolu’na bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir’den geçerek İzmir’e uzanacak. Uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanan proje kapsamında, 30 viyadük, 4 tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 5 otoyol bakım işletme merkezi, 7 servis ve park alanı inşa edilecek. Otoyol tamamlandığında mevcut devlet karayolunu yaklaşık 140 kilometre kısıltacak.