Van'da depremin yıktığı köyleri ve beldeleri gezen Kemal Burkay Hak-Par Van il binasında düzenlediği basın toplantısında, gezisi sırasında 1955 yılında Erciş’te öğretmenlik yaptığını ve oraları görünce çok duygulandığını söyledi. Türkiye’nin yeni anayasayı bir an önce hayata geçirmesi gerektiğini belirten Kemal Burkay, "Öyle bir anayasa yapmalıyız ki her kesimi her insanı kucaklamalıdır. Ülkenin temel sorunlarını da çözmeye zemin hazırlanmalıdır" dedi. Kemal Burkay, yeni anayasada üç esas noktada değişikliklere yer vermesi gerektiğini anlatırken şöyle dedi:

" Bunlardan biri yeni bir vatandaşlık tanımı yapılmalıdır. Tek bir etnik kimliğe vurgu yapan vatandaşlık tanımı değişmeli bunun yerine tüm kimliklere eşit mesafede yaklaşan bir anayasa olmalıdır. İkincisi anadilde eğitim hakkına yer vermek. Bu son derece önemlidir. Kürt sorunu bir çok insanın da belirttiği gibi en başta bir dil sorunudur. Yeni anayasada buna yer verilmelidir. Üçüncü nokta ise devletin yapılanması yönetim. Biliyorsunuz şimdiye kadar hep merkezi sistem esas alındı. Oysa çağdaş yönetim anlayışında gelişmiş ülkelerde yerinde yönetim esas alınmaktadır. Yeni anayasayla bu yapılmalıdır. Eğer bunlar yapılırsa sorunlarımızda çözülür."

Gelişmiş ülkelerde ve toplumlarda başkanlık sisteminin çok iyi işlediğini söyleyen Burkay, “Amerika, Fransa gibi gelişmiş ülkelerde başkanlık sitemi çok iyi durumda. Ama siyasi kültürel değerleri zayıf ülkelerde ise başkanlık sistemi ile lider otoriter bir sistemin oluşmasına neden oluyor. Türkiye’de bu ikili arasında bir yerde. Bence Türkiye bunu iyi düşünmelidir. Başkanlık sisteminin hiç acelesi yok" diye konuştu.