Adliye'nin 50 metre yakınındaki alt geçidin korkuluklarını aşıp, yaklaşık 6 metre yükseklikten atlayarak, kendisini bekleyen motosikletle kaçan Cihan Özek'e yardım ettiği ileri sürülen ağabeyi 29 yaşındaki Erdal Özek ile sanığı ellerinden kaçıran 3 polis hakkında da 3'er yıl hapis cezası talep edildi.

Merkez Yüreğir İlçesi Ulubatlı Hasan Mahallesi'nde 1 Temmuz 2012'de devriye görevi yapan polis ekipleri, durumundan şüphelendikleri 01 BIV 66 plakalı otomobili durdurdu. Otomobilin sağ ön koltuğunda oturan Erdal Özek üzerinde taşıdığı tabancayı polislere teslim etti. Aracın şoför koltuğunda oturan kardeşi Cihan Özek ise "Ben cezaevinden yeni çıktım. Benimle niye uğraşıyorsunuz?" diyerek polislere tepki gösterdi. Ancak yapılan kimlik sorgusunda 'uyuşturucu ticareti' suçundan arandığı saptanınca, gözaltına alınmak istendi.

Polislere direnen Cihan Özek, cebinden çıkardığı bıçakla polis memurlarından 45 yaşındaki İbrahim K.'yı sağ el parmağından, 38 yaşındaki Kemal A.'yı da sağ dirseğinden yaraladı. Biber gazı sıkılarak etkisiz hale getirilen Cihan Özek, diğer şüpheli Erdal Özek ile birlikte polis merkezine götürüldü. Yaralı polis memurları da hastanede ayakta tedavi edildi.

Şüphelilerden Erdal Özek Cumhuriyet Savcısı'nın talimatıyla serbest bırakılırken, gözaltına alınan Cihan Özek, ifadesinin ardından 2 Temmuz 2012'de Adliye'ye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemede polis memurlarını bıçakla yaralamaktan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Cihan Özek, 'uyuşturucu ticareti' suçundan hakkında kesinleşmiş 5 yıl hapis cezası bulunduğu anlaşılınca daha sonra cezaevine gönderilmek üzere zemin kattaki Adliye nezarethanesine götürülmek istendi. Cihan Özek'i Adliye'de takip eden yakınları onun cezaevine gönderileceğini öğrenince görevli polisleri arkalarından itekleyerek yere düşürdü. Özek de kargaşadan yararlanarak elleri kelepçeli halde kaçtı. Adliye'nin arka kapısından çıkan Özek, yaklaşık 50 metre uzaklıktaki D-400 karayolu üzerindeki açık tüp geçitten demir parmaklıkları aştı. Peşinden koşan polisleri, yaklaşık 6 metre yükseklikten kendini atmakla tehdit eden Cihan Özek, bir süre sonra motosikletli bir kişinin gelmesiyle aşağı atladı. Sonra da motosiklete binerek hızla uzaklaşıp, ortadan kayboldu.

ÇİFTE DAVA AÇILDI

Cihan Özek'in kaçışıyla ilgili soruşturmasını tamamlayan Cumhuriyet Savcısı, iddianame hazırladı. 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede, halen firarda olan Cihan Özek ile onun kaçmasına yardım ettiği ileri sürülen ağabeyi Erdal Özek hakkında 'dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranma sonucu kaçmaya neden olma' suçundan, görevli polis memurları 42 yaşındaki Rüstem S., 38 yaşındaki Adem Ö. ile 48 yaşındaki Hasan K. hakkında da 'görevi kötüye kullanma' suçundan 3'er yıla kadar hapis cezası istendi.

Sanık Cihan Özek hakkında, ayrıca polis memurları Kemal A. ile İbrahim K.'yı bıçakla yaraladığı için de 'yaralama, basit yaralama ve görevi yaptırmamak için direnme' suçundan iddianame hazırlandı. 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede ise sanık Cihan Özek'in 10 yıla kadar hapsi talep edildi.

KAÇIŞ ANI KAYDEDİLDİ

Sanık Özek'in aksiyon film sahnelerini aratmayan kaçış anı vatandaşlarca cep telefonlarının kameralarıyla ve bir yerel televizyonun çatısından saniye saniye kaydedilmişti. Özek'in 'uyuşturucu ve hırsızlık' gibi suçlardan 21 ayrı kaydı bulunduğu öğrenildi.