Aile meclisinin aldığı karar ile töre gereği öldürüldükten sonra Batman Çayı'na atılarak boğulduğu görüntüsü verilen Hatice D.'nin cesedi bir yakını tarafından Batman'dan Diyarbakır'a getirilmiş ve Yeni köy mezarlığına bırakılmıştı. Yakınlarının günlerce sahip çıkmamasının ardından 20 kadın ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü görevlileri tarafından Hatice D.'nin, kefensiz ve ceset torbasında toprağa verildiği ileri sürülmüştü.

Bunu protesto etmek isteyen BDP'nin Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, bazı BDP'li kadın belediye başkanları ile Diyarbakır'daki kadın derneklerinin üyeleri, bugün mezarlığa bir yürüyüş düzenledi. Yaklaşık 200 kadının katıldığı yürüyüşte Yeni köy mezarlığına gelen kadınlar önce Hatice D.'nin mezarı üzerine beyaz bir kefen serdi ve üzerine karanfiller bıraktı. Duaların okunmasından sonra basın açıklaması yapıldı.

Açıklama yapan Kadın Merkezi sorumlusu Tülay Deniz, siyah ceset torbasında olan Hatice D.'nin sadece açık olan başını görebildiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Görevliler torbayı tekrar kapattı. Naaşın neden kefensiz olduğuna dair itirazımız üzerine Diyarbakır Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nden gelen yetkililer, Batman'da ceset torbasına konulan cesedin kefene sarıldığını söylediler. Tüm çabalarımıza rağmen ceset torbası kapatılmış ve üstü toprak ile örtülmüştür. Beyaz kefene konulmayan Hatice D.'nin cesedi bize bir kez daha kadın kimliğine yaklaşımı göstermiştir. Tecavüze uğrayan, ardından katledilen Hatice kirlenmiş, öldürülmeyi hak etmiş bundan dolayı kefene layık görülmemiş midir? Çok iyi bilmekteyiz ki ona tecavüz edenler, onu katledenler ve olayı azmettirenler öldüklerinde beyaz kefene sarılacaktır. Artan kadın cinayetlerinin, sorumlusu toplumsal zihniyeti kadın aleyhine şekillendirmek isteyen, tecavüzcülere ceza indirimi yapan, aileyi kutsayarak, kadını edilgen hale getiren iktidarcı erkek egemen zihniyettir."

Basın açıklamasından sonra mezarın üzerine serilen beyaz kefenin üstüne üzerinde 'Kimsenin namusu değiliz', 'Hesabını soracağız', 'Tecavüz ve cinayetlere karşı başkaldırıyoruz' ve 'Kadın kırımı toplum kırımıdır' yazılı pankartlar bırakıldı. Kadınlar daha sonra dağıldı.

Batman'dan geçen Batman Çayı'nda 17 Aralık tarihinde cesedi bulunan Hatice D.'nin kuzenleri S.D. ve Ö.D.'nin tecavüzüne uğrayıp 4 aylık hamile olduğunun ortaya çıkması ardından polisin yaptığı çalışmada dedesinin azmettirmesiyle 2 amcası tarafından töre gereği aile meclisinin aldığı kararla öldürüldüğü belirlendi. Olayın ardından Hatice D.'nin dedesi R.D., amcaları H.D. ve E.D. tutuklandı. Hatice D.'ye tecavüz ettikleri iddia edilen kuzenler S.D. ve Ö.D.'nin yakalanması için polis çalışmalarını sürdürüyor. Diyarbakır ve Batman Emniyet Müdürlüğü ortak ekipler kurarak, bu amaçla çok yönlü araştırmayı sürdürüyor.



FA(GG/SS) (FOTORAFLI)