Selahattin GÜNDAY/İSTANBUL, Terör örgütü PKK’nın şehir yapılanması KCK’ya yönelik hazırlanan ilk iddianame İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından oy birliği ile kabul edildi. İddianamede biri gizli tanık olmak üzere bazı tanıkların ifadeleri yer aldı.


GİZLİ TANIK HAYDAR


İddianamede tek gizli tanık olan ‘Haydar’ toplantılardan çıkacak kararların PKK/ KONGRA-GEL terör örgütünün hiyerarşik yapısı içerisinde sorumlu düzeyde faaliyet yürüten örgüt mensuplarına iletildiğini anlattı. Haydar, “Talimatları yerine getirmeyen üyeler bu yapı içerisinden atılır. İsmini hatırlamadığım Esenler DYG sorumlusu molotoflu korsan gösteri eylemi yapmak için il DYG sorumlusundan talimat almıştı. Ancak benzin bulamadığından dolayı bu molotoflu korsan gösteri eylemini gerçekleştiremedi Bu nedenle DYG ilçe sorumluluğundan uzaklaştırıldı" dedi.


TEHDİT İLE EYLEME KATILIM SAĞLIYORLAR


İddianamede ifadesine yer verilen bir diğer tanık E.Y ise molotoflu eylemlere katılmak için zorlandığını katılamadığı zaman ise ailesine zarar vermekle tehdit edildiğini belirtti. Ailesine zarar gelmesin diye bir kez molotoflu bir eyleme katıldığını belirten E.Y, molotof atmadan olay yerinden kaçtığını ancak ertesi gün kendisini tekrar bulduklarını ve hesap sorduklarını belirtti.


EYLEMLERE KATILMAYINCA KARDEŞLERİNİ KAÇIRDILAR


Tanık E.Y’nin ifadesinde anlattığı bir olay ise oldukça dikkat çekici, iddianamedeki ifadeye göre E.Y örgütün istediği eylemlere katılmayı reddediyor. Olaylardan uzaklaşmak için Mardin’e gittiğini ve döndüğünde kız kardeşlerinin on gündür kayıp olduğunu öğrendiğini belirten E.Y., “Rıza Çetinkaya isimli şahsa kız kardeşlerimi sordum. Kendisi de bana kardeşlerin PKK terör örgütünün kırsal alanına gönderdim, artık onları merak etme dedi, ben de kendisine 'ya yerlerini söylersin ya da ben Emniyete giderek bilgi vereceğimi' söyledim, bunun üzerine kendisi de bana Ümraniye de bir gecekondu evinde olduklarını söyledi" dedi.


SANIK EK İFADESİNDE İTİRAFLARDA BULUNMUŞ


KCK davasının tutuksuz sanıklarından Delil Botan Kahraman, savcılara verdiği ek ifadesinde Siyaset Akademisi’nde anlatılanların terör örgütünün amaçları doğrultusunda olduğunu itiraf etti.


İddianamede yer alan ifadeye göre sanık Kahraman, BDP’nin Siyaset Akademisi’nde anlatılanların terör örgütünün ideolojisini benimsetme ve örgüte eleman kazandırma amacına yönelik olduğunu itiraf etmiş. Sanık, ders veren bazı kişilerin terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan ve Murat Karayılan’dan gelen notları da okuduğunu söyledi. Akademiye bir süre devam ettiğini belirten sanık, orada Kürtlerin şu andaki taleplerinin öncelikle demokratik özerklik olduğunun anlatıldığını belirtti. Sanık, bunun elde edilmesinden sonra İran, Irak, Suriye ve Türkiye'deki Kürt nüfusu da içine alacak şekilde meydana getirilen coğrafyada oluşturulacak Kürdistan isimli devletin Demokradik Konfederalizm yöntemiyle yönetileceğinin anlatıldığını kaydetti.

 


SG (MK)