PKK'nın gizli sivil yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) 147 sanıklı ana davasının 45'nci duruşmasına Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün devam edildi. Duruşmaya, tutuklu 99 sanıktan aralarında Hatip Dicle'nin de bulunduğu 31'i raporlu oldukları gerekçesiyle katılmadı. Davanın bugünkü duruşmasının sabah oturumunda avukat Mehmet Emin Aktar söz hakkı alarak bazı talepleri olduğunu söyledi. Duruşma salonunun girişinde görevli güvenlik güçlerinin avukatlardan kimlik sorduğunu belirten Aktar, "Defalarca bu konu ile ilgili taleplerimizi dile getirdik. Ancak halen duruşma salonuna girerken kimlik soruluyor. Bu devam ederse tepkimiz farklı olacak" dedi.

Duruşmada daha sonra sanıklardan DTK Kadın Meclisi üyesi Seve Demir'e ait delillerin okunmasına geçildi. Sorulan sorulara Kürtçe cevap veren sanığın mikrofonu kapatılırken, konuşmaları yine avukatlar tercüme etti.

Delillerin okunmasından sonra söz alan avukat Meral Danış Beştaş, "Delil olarak okunanların yüzde 90'ında suç isnad edilmemiş. Bunların okunması zaman kaybına yol açıyor. Bu konuyla ilgili bir ara karar verilmesini istiyoruz"dedi.

Söz hakkı verilen Cumhuriyet Savcısı Levent Kaya, delillerin tamamının okunmasını isterken, mahkeme verdiği ara kararda tüm dosyadaki delillerin okunmasına hükmetti.

Bu arada katıldığı basın açıklaması ve eylemlerde çekilen fotoğrafları gösterilen Seve Demir, Kürtçe olarak, "Bu fotoğraflarımı bana verirseniz hatıralarıma ekleyeceğim" diye savunma yaptı.

GİZLİ TANIK X: SELMA IRMAK KCK İÇİNDE FAALİYET YÜRÜTÜR

Duruşmanın öğleden sonraki kısmında ise BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak ile ilgili delillerin okunmasına geçildi. 'X' adlı gizli tanığın verdiği ifadede Selma Irmak'ın örgüt tarafından kadro olarak hitab edilen üst düzey yönetici olduğunu belirterek, "KCK yapılanması içinde faaliyet gösterir" dediği görüldü. Mercek adlı gizli tanık ise ifadesinde, Selma Irmak'ın sürekli KCK/TM yerel yönetimlerine gidip geldiğini belirtilerek, "KCK önderliğinin talimatıyla Mardin Derik'ten Belediye Başkan adayı oldu. Ancak adaylığı düşürüldü" ifadeleri yeraldı.

Daha sonra söz alan sanık avukatlarından Metin Kılavuz, bu operasyonun AK Parti'ye yapılması durumunda tabela partisi haline geleceğini ifade ederek, "Burada parti çalışmaları ile ilgili şeyleri okumayın. Ben şahsen rahatsız oluyorum" diye konuştu.

ÇÖP POŞETİNDEN ÇIKAN BELGE

Duruşmada daha sonra 2008 yılında Diyarbakır'ın Kooperatifler Mahallesi'nde bulunan bir çöp poşetinin içinden çıktığı ileri sürülen belge okundu. Çöp poşetinden çıkan belgenin, bir belediye başkanının örgüte gönderdiği iddia edilen rapor olduğu öne sürüldü. Raporda, "Belediye içinde bazı kişiler beni gerekçe göstererek gayri ahlaki davranıyor. Beni nefes alamaz hale getirdiler. Komisyondan destek alıyorlar. İçme suyu şebekesi ile ilgili iş sırasında Salih bana tokat attı. Çocuklarım müdahale edince onları taşladılar" ifadeleri yer aldı.

Raporda sanıklardan Selma Irmak ve bir heyetin bu anlaşmazlığı çözmek için arabulucu olarak görevlendirildiği belirtildi. Sanık Selma Irmak, daha sonra 8 sayfadan oluşan Kürtçe bir dilekçeyi mahkemeye sundu. Irmak'ın dilekçesi Türkçe olmadığı gerekçesiyle mahkeme tarafından reddedildi.

SAVCI VE AVUKAT ARASINDA DELİL TARTIŞMASI

Sanık avukatlarından Suat Bilen, sırf suç isnad edilmesi için çöpten bile delil yaratıldığını söylemesi üzerine söz hakkı verilen Cumhuriyet Savcısı Levent Kaya, "Çöpten delil yarattığımızı söylüyorlar. Cumhuriyet Savcısı müdde-i umumdur. Kanun savunucusu olduğu anlamına gelir. Çöpten delil yaratılmaya çalışıldığı söyleniyor. Gerekirse çöpte delil ararız. Derede, ovada delil ararız. Örgütün delili çöpte bulunmuştur. Bu bakımdan çöpte delil bulan kolluğu tebrik ediyorum" diye konuştu.

Savcının bu sözü üzerine konuşan Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, müdde-i umum'un eş anlamının kamu koruyucusu olduğunu hatırlatarak, "Fakat bugün yargıda kamu yerine devlet koruyuculuğu yapılıyor" ifadesini kullandı.

Kısa aranın ardından mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 18 Nisan Çarşamba gününe erteledi.



FB(GG/SSA)