AVUKATTAN ANAYASA'YA AYKIRI İTİRAZI


Duruşmada söz alan avukat Baran Doğan "3. Yargı Paketi" olarak bilinen 6352 sayılı kanunla ilgili ilgili iki konuda Anayasa'ya aykırılık olduğunu belirtti. Avukat Doğan, 6352 sayılı kanunun geçici 1. maddesindeki "31 Aralık 2011 tarihine kadar, basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce ve kanaat açıklama yöntemleriyle işlenmiş olup; temel şekli itibarıyla adli para cezasını ya da üst sınırı beş yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı yürütülen soruşturma ve kovuşturmaların ertelenmesi karar verilir" ibaresinin altını çizerek maddedeki "sair düşünce ve kanaat açıklama" ifadesinin belirsiz olduğunu savundu. Maddedeki "kanaat ve düşünce açıklama" ifadesinin kişinin iç dünyasının dışarıya aktarımı olarak yorumlanması halinde "hakaret" ve "sözlü cinsel taciz" gibi suçların bu kapsamda değerlendirilebileceğini ifade etti. Doğan, maddedeki muğlak ifadenin Anayasa'nın "Kanun önünde eşiklik" başlığını taşıyan 10. maddesi ile "Suç ve cezalara ilişkin esaslar"ı düzenleyen 38. maddesine aykırı olduğunu iddia etti.


"GELEN GİDENİ ARATACAK"


Avukat Doğan ikinci konunun ise aynı yasanın geçici 2. maddesinde CMK 250. maddesiyle yetkili mahkemelerin baktıkları davalarda kesin hüküm çıkana kadar görevlerine devam edeceğinin belirtildiğini söyleyerek, "Sizin yerinize gelecek mahkemelerin yeni birşey getireceğini düşünmüyorum. Gelen gideni aratacak. Mahkemenizin yetkileri sürüyor. Ama siz geçici ve yargıç güveni olmayan mahkemelersiniz. Heyetinizin akıbeti yok. Siz kesin hüküm verilene kadar ne yapacaksınız. Bu adil yargılamayı etkileyecektir ve Anayasa'nın 10. kanun önünde eşitlik ilkesine aykırıdır" diye konuştu. Avukat Doğan mahkemeden bu maddelerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını talep etti.


İDDİANAME OKUNUYOR


Bazı sanık avukatları da müvekkillerinin sağlık sorunları gerekçesiyle tahliye edilmelerini talep etti. Mahkeme Başkanı Ali Alçık taleplerin 13 Temmuz Cuma günü değerlendirileceğini belirterek duruşmanın, 2 bin 401 sayfalık iddianamenin kaldığı yerden okunmasıyla devam edeceğini söyledi. İddianame kaldığı 174. sayfadan iki TRT spikeri tarafından dönüşümlü olarak okunuyor.


(BB)