Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Organ Nakli Merkezi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Zeki Yılmaz, Kayseripark AVM’de ortak basın toplantısı düzenleyerek, vatandaşları organ bağışına davet etti. Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya, organlarını da bağışladığı basın toplantısında, her yıl 3- 9 Kasım tarihleri arasında Organ Bağışı haftası kutlandığını anımsattı. Dr. Öksüzkaya, şöyle dedi:

"Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, birçok hastanın organ nakli beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı AB ülkelerinde ortalama 19,6 iken, ülkemizde 4,6’dır. Hastaların yaşam süresi ve kalitesine, ülke ekonomisine, ülke ekonomisi ve işgücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır."

Dr. Öksüzkaya, Kayseri’de halen bin 40 hastanın kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz cihazına bağımlı yaşadığını, sağlık müdürlüğü kayıtlarına göre, 569’u böbrek ve 11’i karaciğer olmak üzere 580 hastanın organ nakli için beklediğini söyledi.

'NAKİL İÇİN HER OLANAK VAR, TEK EKSİK ORGAN'

ERÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri Organ Nakli Merkezi Sorumlusu ve Genel Cerrahi Bölümü ABD Başkanı Prof. Dr. Zeki Yılmaz da, ülkemizde organ nakli için her türlü olanağın bulunduğunu, tek eksiğin 'Organ' olduğunu vurguladı. Organ bağışına dikkat çekmek ve insanları daha duyarlı hale getirmek, farkındalık oluşturmak istediklerini söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, şöyle devam etti:

"Ülkemizdeki nakillerin yüzde 80’i canlıdan yapılıyor. Organ bağışı konusunda Avrupa ülkelerinin çok gerisindeyiz. Ancak son 10 yılda organ naklinde artış oldu. Ülkemizde 56 böbrek, 38 de Karaciğer nakli merkezi var. Ancak beyin ölümü gerçekleşen 4 kişiden 3’ünün organları heba oluyor. Oysa beyin ölümü gerçekleşen hastanın organlarıyla 8 kişi hayata tutunabilir. Bu nedenle beyin ölümlü hastaların organları bağışlansın ve başka bedenlerde can bulsun istiyoruz."

Basın toplantısının ardından Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya ve gazeteciler de organlarını bağışladı.

DÖ(OE/COŞ)