Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törene, engelli dernekleri üyelerinin yanısıra Kayseri Emniyet Müdürü Mustafa Aydın ve emniyet personeli katıldı.

Törende öncelikle Anadolu Sakatlar Derneği ve Zihinsel Engellilerin Eğitimi Rehabilitasyonu ve İstihdamı Derneği temsilcileri Atatürk Anıtı’na çelenk koyup,saygı duruşunda bulundu.

Zihinsel Engellilerin Eğitimi Rehabilitasyonu ve İstihdamı Derneği Başkanı Hasan Aykülteli, törende yaptığı konuşmada engellilerin en önemli sorunları arasında istihdamın geldiğini söyledi. Her 5 engelliden birinin işgücü piyasasında yer aldığını ifade eden Aykülteli, engellilerin iş gücüne katılma oranındaki düşüklüğün en önemli sebebinin meslek sahibi olmuş engelli kişi sayısındaki azlık olduğunu belirtti. Aykülteli, 2012 ÖMSS sonucu ile yerleşen engelli sayısının 4 bin 266, açıkta kalan engelli sayısının ise 115 bin 734 olduğunu kaydetti. Daha sonra konuşan Anadolu Sakatlar Derneği Genel Başkanı Osman Kılıç ise belediyelere ve mimarlara seslenerek, “ Şehir planlamalarını yaparken engellileri bundan sonra gözardı etmeyin” dedi.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından 3 Aralık Engelliler Günü etkinlikleri Kayseri Emniyet Müdürlüğü sosyal tesislerinde devam etti.  Sosyal tesislere gitmekte zorlanan engellilere, Toplum Destekli Polisler yardımcı oldu. Emniyet personeli engellilerin programın yapılacağı alana sağlıklı bir şekilde ulaşmaları için imkanlarını seferber etti. Kayseri Emniyet Müdürü Mustafa Aydın da, engelliler ile birlikte programın yapılacağı alana yürüyerek gitti.

HEPİMİZ ENGELLİ ADAYIYIZ

Emniyet Müdürlüğü sosyal tesislerinde gerçekleştirilen programda konuşan Kayseri Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, engellilere seslenerek, “Bizler bir ağacın sımsıkı dallarıyız” dedi.

Milletin huzuru ve güveni için çalışan Emniyet Müdürlüğü personelinin Dünya Engelliler Günü’ne duyarsız kalamayacağını dile getiren Aydın, “Bugün duygu iletişimine geçiyoruz. Toplumun ortak sorunu olan bir konuda bilgi alışverişinde bulunacağız. Sosyal yaşam içerisinde hayatımızı yaşıyorsak, hepimiz birer engelli adayıyız. Ve engelli de hayatın tam ortasındadır” diye konuştu.

ENGELLİ KARDEŞLERİMİZ AKŞAMLARI TRAFİKTE MUTLAKA GİYSİN

Konuşmasında engelin sadece vücutta olmayabileceğini bazen hayata bakışta da engellerin ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Aydın, bazen trafik canavarının tesiri ile insanların yaşam hakkına saygı duyulmadığını belirterek şunları söyledi:

“Her zaman içimizde taşıdığımız trafik canavarının tesiri ile başka insanların hakkına saygı duymamayla birlikte yapmış olduğumuz ihlallerle başkalarının canına kıyıyor ya da sakat bırakabiliyoruz. Sağlıklı bir trafik yaşamı yani kayıp vermediğimiz bir trafik yaşamı hepimizi hakkıdır. Ama ne yazık ki, ülkemizin bu konuda durumu iyi noktada değil. Yapılan araştırmaların ardından ortaya çıkan istatistiklerle birlikte, Türkiye olarak dünya liginde üst sıralardayız. Her yıl 3-4 bin insanımızı sadece kazaların olduğu olay yerinde kaybediyoruz. Bu rakam orta ölçekli bir ilçe demek. Tabi bunun dışında kazalardan bir müddet sonra kaybettiğimiz ve sakat kalarak yaşam kalitesi düşen insanlarımızda var. Kısacası trafik kurallarına uymak bir insanlık borcudur. Biz de toplumda trafik bilincini arttırmak için engelli kardeşlerimize Büyükşehir Belediyesi’nin de desteği ile reflektif yelek dağıtıyoruz. Engelli kardeşlerimiz bu yelekleri akşamları trafiğe çıktıklarında mutlaka üzerlerine giysinler.”

Yapılan konuşmaların ardından Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, engellilere reflektif yelekleri dağıttı ve nasıl kullanacaklarını anlattı.



CZ(OE/AK)