Yüzyıllardır sucuk ve pastırma üreten Kayseri ile Afyonkarahisar arasındaki rekabet Kayserililer'in reklam atağıyla yeni bir boyut kazandı. Kayseri Ticaret Odası'nın 2000 yılında 'Kayseri Sucuğu' ve 'Kayseri Pastırması'nın doğal coğrafi işaret patentlerini almasının ardından, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası da 2003 yılında 'Afyon Sucuğu' ve 'Afyon Pastırması'nın coğrafi işaret patent işlemlerini tamamlayarak tescilini yaptırdı. İki şehir arasındaki sucuk ve pastırma tartışmaları iki ticaret odasının tescil başvurusunun ardından, üretim rakamları ve başkanların açıklamalarıyla başladı.

TARTIŞMA REKLAM YAPTIRDI

Et Üreticileri Birliği'nden 2011 rakamlarına göre Türkiye'de 180 bin ton olduğu tahmin edilen işlenmiş et üretiminin yaklaşık 6'da 1'ini tek başına üreten Afyonkarahisar, 2008 yılında sucuk üretiminde 15 bin tonu aştı. O yıldan beri sucuk ve işlenmiş et üretiminde liderliğini sürdüren Afyonkarahisar'la Kayseri arasındaki sucuk rekabeti, Afyonkarahisar'ın başarısını vurgulamak isteyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, "Afyon Sucuğu, Kayseri Sucuğu'nu geçti" sözleriyle alevlendi. Bakan Eroğlu'nun sözlerine Kayserili sucuk üreticileri tepki gösterdi. Tartışmalar her iki kentin sucuk üreticilerinin yaptığı karşılıklı açıklamalarla devam etti.

KAYSERİ'DEN SPONSORLUK ATAĞI

Kayseri ile Afyonkarahisar arasındaki sucuk tartışmaları unutulmaya yüz tutmuşken, Kayserili Şahin Sucukları rekabeti yeşil sahalara taşıdı. Birkaç yıldır maddi sorunlarla mücadele eden ve geçen sezon Spor Toto 3. Lig'den Bölgesel Amatör Lig'e düşen Afyonkarahisarspor'a sponsor olmak isteyen Şahin Sucukları, bu talebini kulüp yönetimine iletti. Afyonkarahisarspor Başkanı Hikmet Bülbül, Şahin Sucukları'nın teklifini kabul ettiklerini, Afyonkarahisarspor'un, forma reklamlarında artık Kayserili Şahin Sucukları ibaresinin yer alacağını açıkladı.

AFYONKARAHİSARLI SUCUKÇULAR SPONSOR OLMAMIŞ

Hikmet Bülbül, Afyonkarahisarspor'un şehrin önemli bir marka değeri olduğunun bilincinde olduklarına değinerek, Şahin Sucukları'nın teklifini hemen kabul etmediklerini, teklif üzerine Afyonkarahisar'da bir çok firmayla, kurum ve kuruluşla görüşme yaptıklarını, ancak Afyonkarahisar'dan sponsor bulamadıklarından yakındı. Aldıkları olumsuz yanıtlar üzerine, maddi sıkıntıları aşmak amacıyla Şahin Sucukları'nın teklifini kabul etmek durumunda kaldıklarını anlatan Hikmet Bülbül, "35 bin TL karşılığında sponsorluk anlaşmasını imzaladık. 35 bin TL'nin 10 bin TL'siyle forma yaptırılacak" dedi.

ŞAHİN'İN AFYONKARAHİSAR'DA İKİNCİ ATAĞI

Bir süre önce Afyonkarahisar'da Emniyet Müdürlüğü'nün bir çalışması için yaptırdığı kolonyalı mendillerin arkasına reklam vererek sponsor olan Şahin Sucukları, reklamlarında kullandığı 'Made in Kayseri' yazısı ile dikkati çekmişti.

Afyonkarahisarspor'un geçen sezon forma reklamlarında, sucuk üretimi de yapan 'İkbal' yer alıyordu.

Yeni sponsor Şahin Sucukları'nın göğüs reklamında yer aldığı formayı ilk kez geçen Pazar günü giyen Afyonkarahisarspor, deplasmanda Salihlispor'la oynadığı maçı 6-0 kaybetti.