Geçen yıl 24 Kasım günü Kayseri’de Kadir Has Spor ve Kongre Merkezinde, Kaskispor ile İsrail’in Maccabi Bnot takımları arasında oynanan ve ev sahibi Kayseri Kaskispor’un 85-74 kazandığı karşılaşma sırasında, aralarında kadınların da bulunduğu 4 ayrı gruptaki 30 kişi, İsrail'in baskın yaptığı 'Mavi Marmara' gemisinin fotoğrafı ile Türk Bayrağı ve Filistin bayrakları açarak, 'Kahrolsun İsrail' diye bağırdı. Polis ve özel güvenlik ekiplerinin müdahalesiyle tribünlerden dışarıya çıkartılarak gözaltına alınan, aralarında 9 kadının da bulunduğu 30 kişi, 6222 sayılı 'Sporda Şiddetin Önlenmesi' kanununa muhalefetten Kocasinan İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. 30 şüpheli, ifadelerinin alınmasının ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

'DİN, IRK, MEZHEP FARKI GÖZETEREK HAKARET' SUÇU

Kayseri 3'üncü Sulh Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşma öncesi şüphelilere gönderilen yazıda şöyle denildi:

"Suç tarihinde Kayseri Kadir Has Kongre ve Spor merkezinde Kayseri Kaskispor- İsrail Macabbi Bnot takımları arasında oynanan Euro Cup Kadınlar basketbol müsabakasında, açık kimliği yazılı şüphelilerin maç izledikleri sırada toplu olarak Filistin bayrağı açtıkları ve hep birlikte 'Kahrolsun İsrail' diye slogan atarak, üzerlerine atılı 'din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet ve mezhep farkı gözeterek hakaret' suçu işledikleri anlaşıldığından, her şüpheli 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin önlenmesine dair kanun ile TCK’nin 14-2 ve 53-1 maddelerinden yargılanacak."

DESTEKÇİLERDEN MİTİNG GİBİ GÖSTERİ

Kayseri'de yargılananlara destek amacıyla İstanbul'dan 17 otobüs ve 5 minibüsle yola çıkan gönüllü sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, polis eskortu eşliğinde kent merkezine giriş yaptı. Kayseri'den katılanlarla birlikte sayısı bin'i aşan kalabalığın adliye binası önünde toplanmasına polis izin vermedi. Bunun üzerine kalabalık, adliye binasının 50 metre ötesindeki, Cumhuriyet Alanı'nda toplanarak, 'Kahrolsun İsrail', 'Biz de Kahrolsun İsrail diyoruz' sloganı atarak, tekbir getirdi. Öfkeli kalabalığın duruşma sona erinceye kadar meydanda bekleyecekleri ifade edildi. Bu arada protestocuların ellerinde 'Şehitlerimizin bayrağını dalgalandıracağız' 'Diplomat, sanatçı, sporcu farketmez. Siyonist katiller Türkiye'den Defolun. Özgür-Der' yazılı pankart taşıdıkları görüldü.

Kalabalık 'Şehit Furkan yolun, yolumuzdur', 'Yaşasın küresel intifa', Müslüman zulme boyun eğmez.' 'Zulme karşı direneceğiz', 'Şehitlerimizin bayrağını bütün dünyada dalgalandıracağız' diye slogan atıp tekbir getirdi.

'İBDA- C LİDERİNİN SÖZÜ SÖZÜ PANKART OLDU'

Yargılanacak kişilere destek veren ve İstanbul'dan geldikleri belirlenen bazı kişilerin Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak 'Ortadoğu'da İsrail diye bir devlet yoktur- Salih Mirzabeyoğlu' yazılı pankart açtı. Bu arada, yargılanan kişilerden Kayserili Orhan Zengin, duruşma öncesi kalabalığın arasında bildiri okudu. Zengin, ''Bizler bir basketbol maçında Siyonist katil İsrail devletini protesto eden 30 genciz. Biz müminler olarak hakikatten vazgeçmeyeceğiz. Ve daima bu yolda yürüyeceğiz. İnanıyoruz ki adalet bizleri elbet bulacaktır" dedi.

'GÜCÜNÜZ YETİYORSA İSRAİL'İ YARGILAYIN'

Protestocuların toplandığı alana gelen IHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım da, yargılananların berat etmesini istedi. Yıldırım, "Buradan savcıları göreve çağırıyoruz. Gücünüz yetiyorsa İsrail’i yargılayın" diye konuştu. Protestocuları, polisin dikkatle takip ettiği ve MOBESE kameralarında da alanın sürekli gözlendiği belirlendi.

30 KİŞİ HANGİ SUÇTAN YARGILANIYOR

Maçta siyasi slogan zanlıların, hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianame uyarınca, sanıkların 6222 sayılı Sporda Şiddetin Önlenmesine dair kanunun hükümlerine giren 'Din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet ve mezhep farkı gözeterek hakaret suçu' nedeniyle 1 yıldan az olmamak üzere hapis ve para cezası, TCK’nin 14/2 maddesinde yer alan Yabancılara karşı suç işlenmesi, yabancı ülke veya vatandaşlarının 6 ay içinde başvurmaları halinde yargılanmalarını içeren ve TCK’nin 53/1 maddesinde yer alan belli hakları kullanmaktan yoksun bırakma maddelerinden ayrı ayrı yargılanmaları istendi.



DÖ,VD(OE/COŞ)