Her yıl on binlerce turistin ziyaret ettiği Kaymaklı Yeraltı Şehri çevresindeki alanları güzelleştirmek için Kaymaklı Belediyesi tarafından başlatılan, Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan, Tarihi Kentler Birliği’nce de ödüle layık görülen projeye, yeraltı şehrinde bulunan esnaf 'Doğa katlediliyor, yeraltı şehrinin üzerine tonlarca ağırlığında binalar yapılıyor, kültür katliamı oluyor' denilerek tepki gösterdi. Esnaf, yapılan projenin önünde ellerinde 'Sayın Kültür ve Turizm Bakanım sesimizi duy', 'Tarihi kirletmeyin', 'Doğa katliamına son', 'Sn. Birand kaymaklıya el at' ve 'Tarih yok oluyor” pankartlarıyla toplanarak tepkilerini dile getirdi.

Kaymaklı Yeraltı Şehri esnafından Arif Alkaş, yapılan proje ile doğanın bozulduğunu öne sürerek, yeraltı şehri üzerine tonlarca ağırlık bindirildiğini kaydetti. Yapılan yerin ağırlığı taşıyamayacağını belirten Alkaş, “Etraf tamamen birinci derece SİT alanıdır. Kültür ve Turizm Bakanımıza sesleniyorum. Buraya acilen el atmasını diliyorum” diye konuştu. Esnaftan Yaşar Alkaş da, yapılan işi gören herkesin şaşırdığını, buradan tren mi geçecek şeklinde konuştuğunu iddia ederek,  “Buraya 580 bin TL harcanarak tuvalet yapılıyor. Zaten tuvaletlerimiz var. Neden bu para harcanıyor. Bizim sesimize kulak verilmesini istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımızın buraya gelip incelemesini istiyoruz” dedi.

Rehberlik yapan Sertaç Çakmakçı ise, Kapadokya’nın UNESCO tarafından Dünya Kültürel Miras listesine alındığını hatırlatarak, doğaya aykırı yapıların bölgede ciddi sorun oluşturduğunu ifade etti.

TEPKİLER DEDİKODUDAN ÇIKIYOR

Kaymaklı Belediye Başkanı Halit Elma, sahip oldukları yeraltı şehrinin ziyaretçi sayısı bakımından Türkiye’de dördüncü sırada yer aldığını belirterek, etrafı metruk olan yerin yapılan proje ile güzelleşeceğini söyledi. Yaptıkları projenin 3 etap halinde olduğunu ve doğayı tahrip etmediğini, yeraltı şehrinin de üzerine inşa edilmediğini belirten Halit Elma şöyle konuştu:

“Projelerin bütün etapları yapılmadan önce Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı. Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay’a bizzat anlattım ve kendisi beğenerek maddi destekte verilmesini sağladı. Tarihi Kentler Birliği tarafından ödüle layık bulundu ve ödülü Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay takdim etti. Birinci etap tamamlanmak üzere. İkinci etaba, ardından da üçüncü etaba başlayacağız. 33 dükkan yapacağız. Projemizi yeraltı şehrinin üzerine yapmıyoruz. Üzeri zaten doğal kayalık. İstesek de yapamayız. Doğayı bozmuyoruz. Esnafın tepkisi tamamen yapılan dükkanların başkalarına satılacağı endişesinden kaynaklanıyor. Bu yüzden dedikodu yapılıyor ve tepki gösteriliyor. Halbuki biz ihaleye Kaymaklı doğumlu olanlara satılacak ibaresi bile koyacağız. 3 milyon TL’lik çok güzel bir çalışma yapacağız. Yeraltı şehrimizin çevresi güzel bir görünüme kavuşacak.”

 

AK(OE/AAA)