Belediye Meclis Salonu'nda dün yapılan faaliyet değerlendirme toplantısında Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, meclis üyeleriyle tokalaştıktan sonra gazetecilerin dışarı çıkmasını istedi. Bu isteğe sinirlenen bazı meclis üyeleri Nevzat Bozkuş ile tartıştı. CHP'li meclis üyesi Ali Kemal Özkıran, TBMM'de bile görüşmelerin basına açık olduğunu, basın özgürlüğünün kısıtlanamayacağını söyledi. Meclisteki tansiyon yükselince Başkan Nevzat Bozkuş, "Bugüne kadar meclis toplantılarını yaptık. Basını çağırmadık. Önceki sene bir problem oldu. Gazeteciler, meclis toplantılarını izleyemedikleri için savcılığa gitti. Ama biz haklı bulunduk. Onun için arkadaşlarımız buradan çıksınlar. Biz istersek çağırırız" dedi. 

"KANUNU OKU"
Bunun üzerine devreye giren Ak Parti'li meclis üyesi İsrafil Çakaz, "Kanun var senin yanında kanunu oku. 5393 sayılı yasanın 20'nci maddesi diyor ki, 'meclis toplantıları basına ve halka açıktır'. Eğer ki bir gizlilik derecesi varsa mevcut personeli çıkarırsınız kendi aramızda bir toplantı yaparız. Gizlilik derecesi yoksa basının huzurunda yapılmalıdır. Çünkü bir ilin faaliyet raporu okunuyor. Halk, kamuoyu 'Neden basına kapalı yapıyorsunuz, toplantılarınızı' diye eleştiriyor" diye konuştu. 

"BEN BASINI İSTEMİYORUM"
Uzun süren tarışmalardan sonra Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'un, "Gizlilik derecesi de yoktur. Ben basını istemiyorum. Bu kadar net ve açık söylüyorum" demesi üzerine Ak Partili meclis üyesi İsrafil Çakaz ayağa kalkarak, “Burası kimsenin babasının çiftliği değildir. Sen Meclis'i çiğniyorsun" dedi.

GAZETECİLER ÇIKARILDI

Tartışmanın büyümesi üzerine gazeteciler dışarı çıkarıldı. CHP'li üyeler Ali Kemal Özkıran ve Tuncer Daşdemir de gazetecilerin dışarı çıkarılmasını protesto ederek Meclis salonunu terk etti. 

"PROTESTO ETTİK"
Dışarıda bir değerlendirme yapan CHP'li Ali Kemal Özkıran, “Mecliste olmamız gerekiyordu. Burada herhangi bir gizlilik derecesi olmamasına rağmen sayın belediye başkanının basını dışarı çıkarmasını protesto ettik" dedi.

CHP'li Belediye Meclisi üyesi Tuncer Daşdemir de “Başkan 3 yıldır hiçbir meclis toplantısında basını içeri almadı. İleri demokrasiden, şeffaf belediyecilikten bahsediyorlar. Acaba ne var ki burada basını içeri sokmuyorlar? Bizim zorumuza giden bu. Onun için de bunları protesto ederek dışarı çıktık" diye konuştu.
Belediye Meclisi'nde Ak Parti'den 12, MHP'den 8, CHP'den 2, BDP'den 2 üye bulunuyor.
 
BA(KS/AK)