Erzurum'un merkez Yakutiye ilçesinin Gaziler Mahallesi Çarşı sokaktaki iki odalı gecekonduda yaşam mücedelesi veren Hanım Çelebi'nin eşi, yakalandığı gırtlak kanseri nedeniyle 5 yıl önce yaşamını yitirdi. Eşinin ölümünün ardından, akli dengesi bozuk kayınvalidesi Asiye ve çocukları Ümmügülsüm (18), Rukiye (17), Rabia (14), Nur Melek (11) ve Nermin Çelebi (6) ile ortada kalan Hanım Çelebi, uzun süre komşularının yardımı ile geçinmeye çalıştı. Hanım Çelebi, kayınvalidesi Asiye Çelebi'yle birlikte kaldığı için çevresindekilerin uyarısı üzerine SGK'dan yaşlı ve hastalara evde bakım ücretine başvurdu. Ayda 500 lira maaş bağlanan Hanım Çelebi, ayrıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın (SYDV) kömür ve ekmek yardımından da yararlandı. 500 lira hem evi geçindirmeye hem de çocuklarını okutmaya yetmeyen Hanım Çelebi, mahalle bakkalına borç yapmaya başladı. Evin elektrik borcu ise 300 liraya çıktığı için TEDAŞ tarafından kesildi. 

BELEDİYE BAŞKANI YETİŞTİ

Mahallede sorunları dinleme giden YakutuyE Belediye Başkanı Ali Korkut, yolda rastladığı Hanım Çelebi'nin anlattıkları karşısında gözyaşlarını tutamadı. Çelebi ailesinin yaşadığı gecekonduya giden Başkan Korkut, aileye sahip çıkacağını belirterek kötü ve çaresiz günlerin artık geride kaldığını söyledi. Ailenin elektrik ve bakkal borcunu ödeyen, maddi imkansızlık yüzünden okulu yarıda bırakan Ümmügülsüm'ü önümüzdeki yıl liseye başlatacağını belirten Başkan Korkut'un sözleri üzerine birbirlerine sarılan anne ve çocukları sevinç gözyaşı döktü.

'GÜLMEYİ UNUTAN YÜZÜMÜZ GÜLÜYOR'

Eşi öldükten sonra yüzlerinin ilk kez güldüğünü belirten Hanım Çelebi şunları anlattı:

"Eşim inşaatlarda çalışarak evin geçimini sağlıyordu. 10 yıl önce kanser hastalığına yakalandı. 4 yıl hastanelerde yattı. Ama kurtaramadı ve yaşamını yitirdi. Kayınvalidem ve 4 kızımla yapayalnız kaldık. Eşim öldükten 4 ay sonra en küçük kızım Nermin'i dünyaya getirdim. SGK'dan ayda 500 lira alıyorum. Bakkalın borcu giderek büyüyordu. Elektrik parasını ödeyemediğimiz için karanlıkta kaldık. Bunları kapıda düşünürken yanıma gelen Ali Başkana durumumu anlattım. Allah razı olsun o da hızır gibi imdadımıza yetişti. Artık gülmeyi unutan yüzümüz gülüyor. Şimdi geceleri rahat uyuyorum. Allah bizim gibi diğer garibanların da yardımcısı olsun."



Tİ(KS/COŞ)