Zonguldak Belediyesi'nce bu yıl 12'ncisi düzenlenen festivalin, Fevkani Köprüsü üzerinde başlayan kortej yürüyüşüne Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, belediye meclis üyeleri, maden işçileri, sporcular, Türk ve yabancı halk oyunları ekipleri katıldı.

Devrek Belediyesi bando takımının marşları eşliğinde Gazipaşa Caddesi'ni takiben yürüyen grubun önündeki Türk Bayrağı ile Atatürk posterini, yabancı ülkelerin folklorcu gençleri, Türk öğrencilerle birlikte taşıdı. Caddede toplananlar, kortejde ülkelerine özgü halk danslarından örnekler sunan halk oyunları ekiplerini ilgiyle izledi ve alkışladı. Kortejde yer alan Zonguldak Belediyesi Tiyatro Topluluğu üyelerinin ise 'Özgür sanat özgür tiyatro' ve 'Tiyatro halkındır kapatılamaz' şeklinde sloganlar atması dikkat çekti. 

Yürüyüş, Valilik önünde sona ererken, Başkan Akdemir, festival çelengini buradaki Atatürk Anıtı'na bıraktı. Başkan Akdemir konuşmasında, festivallerin bir ülkenin bir ilin, ilçenin, beldenin tanıtımında önemli yeri olduğunu söyledi. Başkan Akdemir, "Bizler kaybolan değerlerimizi, örf ve adetlerimizi bu kültür alışverişimizle sağlıyor. Bizler festival sayesinde Ukrayna, Romanya, Makedonya, Moldova, Gürcistan ve Bulgaristan'dan gelen misafirlerimizle kültür alışverişi gerçekleştiriyoruz. Etkilenmemek elde değil. Yurt dışından gelen ülkelerin gençleri, bizim bağımsızlık ve özgürlük simgemiz olan Türk Bayrağını, yüce kurtarıcımız Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün posterini birlikte taşıdılar. Bu kadar anlam ve değer taşıyan bir konu olabilir mi" diye konuştu.

Başkan Akdemir, konuşmasının ardından Ereğli Belediye Başkanı CHP'li Halil Posbıyık ve GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ile birlikte festival ateşini yaktı. Daha sonra da Ukrayna, Makedonya, Romanya, Moldova, Gürcistan ve Bulgaristan ile Zonguldak'taki çeşitli halk oyunları ekipleri gösterilerini sundu. 4 gün sürecek festivalde konserler ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.



DS(EE/BT)