İlkadım İlçesi Kılıçdede Mahallesi'ndeki eski Tekel binalarının adliye binası yapılması için 2008 yılında Adalet Bakanlığı'na devredilmesinin ardından, 2011 yılı Şubat ayında burada yeni Adliye Sarayı yapımı inşaatına başlandı. Yaklaşık 40 dönümlük bir alanda 5 katlı olarak yapılan ve toplam 71 bin 807 metrekare kapalı alana sahip olacak olan Adliye Sarayı önümüzdeki Mart ayında bitecek. 31 yıl önce yapılan ve 8 bin metrekare kapalı alana sahip olan mevcut adliye sarayının yeterli olmadığını belirten Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, "Hem işlevsel hem de mimari olarak çok farklı ve güzel bir adliye sarayımız olacak. Aynı zamanda Karadeniz'in en büyük adliyesi olma özelliği var.  Şu anda kullandığımız binada 8 bin metrekare kapalı alan varken, yeni binamızda yaklaşık 72 bin metrekare kapalı alana sahip. İçinde konferans salonu, yemekhane, kafeterya, dinlenme alanları, kreş, kapalı ve açık otopark mevcut. Bina Mart ayında bize teslim edilecek ve hiç vakit kaybetmeden taşınacağız. İstinaf mahkemeleri de bina içinde olacak" dedi.

Yeni Adliye Sarayı'nın Samsun'a yakışır bir bina olacağını dile getiren Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, "Modern görünümlü olacak binamız. Adliye Sarayı derken, saray kelimesinin anlamına uygun ve güzellikte olacak. Çalışanlar ve insanların ihtiyaçları için her türlü imkana sahip bir binaya sahip olmuş olacağız" diye konuştu.

Eski tekel binalarının yıkılmasının ardından yeniden yapılan Adalet Sarayı 4 bloktan oluşuyor. Bodrum katta sığınak, ısı merkezi, teknik mahaller, arşiv ve 329 otomobil kapasiteli parktan oluşuyor. Binada 540 kişilik konferans salonu, 16 istinaf, 46 adliye olmak üzere 62 duruşma salonu, 111 hakim odası, 2 cumhuriyet başsavcısı odası, 75 savcı odası, 7 müfettiş odası, 91 yazı işleri müdürlüğü ve kalemi, 12 icra müdürlüğü ve kalemi yer alacak, 4 blokta halk 19 asansörü 4 ayrı kapısı bulunan bina yaklaşık 40 milyon TL'ye malolacak.



İA(MS/AAA)