Türkiye'ye giriş yapmak üzere Kapıkule Gümrük sahasına gelen Bulgaristan plakalı otobüste bulunan M.S.Y.’nin el çantası gümrük ekiplerince arandı. Çanta içerisinde ‘papağan’ olarak bilinen ve kredi kart kopyalama amacıyla bankaların ATM’lerine yerleştirilen 6 kopyalama düzeneği ile kopyalanan kartlara ait şifre bilgilerini temin etmek amacıyla kullanılan kamera düzeneği ele geçirildi. Olayla ilgili olarak M.S.Y. gözaltına alındı.

SUÇÜSTÜ YAKALANMIŞLARDI

Edirne Emniyet Müdürlüğü’nün geçen ay düzenlediği operasyonda bankaların ATM’lerine yerleştirdikleri düzenekle dolandırıcılık yapan Bulgar uyruklu 2 kişi suçüstü yakalanmıştı. Hükümet Caddesi üzerindeki bir banka ATM'sine kart bilgilerini kopyalamak amacıyla gizli kamera, kart sokma hanesine de kartları kopyalamak için 'papağan' adı verilen özel düzenek aparatı yerleştiren Bulgar uyruklu K.A. ve N.T. polisin düzenlediği operasyonla suçüstü yakalanarak çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

PAPAĞAN YÖNTEMİ NEDİR?

Kibrit kutusu büyüklüğünde 'Scimmer' adlı cihazın, ATM kart giriş yuvasına monte edilerek kart kopyalama işlevi gördüğü belirlendi. Ayrıca kart şifrelerini görebilmek için dolandırıcılar cep telefonu bataryaları ile çalışan optik bir kamera, USB bellekli düzeneği sayı tuşlarını gören bir yere yapıştırıyor. Kredi kartı sahibi kartını takarak şifresini yazdığında dolandırıcılar tüm kart bilgilerini kopyalayıp kredi kartının ikizini yaratıyor. Daha sonra ise şifreleri bilinen kredi kartlarının içi boşaltılıyor.

Polis, cihazların Rusya ve Bulgaristan gibi ülkelerden çok kolay temin edildiğini belirtti.



EÖ(LK/BT)