Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından 220 bin liralık bütçeyle desteklenen 'Farelerde probiyotik yoğurdun ve kefirin, kolon- rektal kanser üzerine koruyucu ve iyileştirici etkilerinin karşılaştırılması' başlıklı proje, kanseri önlemek için umut oldu.

Veteriner Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Demirkan'ın öncülüğünde 2 yıl süren araştırma sonucunda probiyotik maddesi eklenmiş manda yoğurdunun, bağırsak kanserini yüzde 80 oranında önlediği sonucuna varıldı.

PROBİYOTİK DESTEKLİ YOĞURT

Araştırmayla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Demirkan, yaklaşık iki yıl süren proje uyarınca, deneysel olarak toplam 440 farede kanser oluşturduklarını, bu farelere kanser oluşturmadan önce iki hafta boyunca manda yoğurdu, inek yoğurdu veya kefir verdiklerini anlattı.

Başka bir grup fareye de kanserle aynı anda manda yoğurdu, inek yoğurdu ve kefir yedirdiklerine değinen Prof. Dr. Demirkan, "Üçüncü gruba ise kanser oluştuktan sonra süt ürünlerini verdik. Deney sonunda bu süt ürünlerini kanser oluşmadan önce verdiğimizde kanser oluşma oranının düştüğünü gördük. Burada manda ve inek yoğurduna ayrıca probiyotik verdik. Probiyotik, hayat veren, yaşamı destekleyen anlamındadır" dedi.

KANSER, TEDAVİSİ ZOR BİR HASTALIK

Probiyotik maddelerin düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak sistemini koruduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Demirkan, şu bilgileri verdi:

"Bunlar, düzenli olarak tüketildiğinde özellikle bağırsak sistemini güçlendirmekte ve yangıları- hastalıkları önlemekte, en önemlisi, ağız yoluyla zehirleri tutabilmektedir" ifadelerini kullandı. Kanserin tedavisi zor bir hastalık olduğunu, vücutta görünmeden önce engellemek gerektiği fikrinden hareketle bu projeye başladıklarını kaydeden Prof. Dr. Demirkan, "Kanser kısaca hücrelerin sınırsız ve kontrolsüz biçimde çoğalmasıdır. Vücutta herhangi bir organdaki küçük bir kitlenin zamanla büyüyerek kan yoluyla vücudun değişik organlarına yayılmasıdır" diye konuştu.

DİYETLERE DİKKAT

Bilinçsizce yapılan diyetlerin bağırsak kanserine neden olabileceği uyarısında da bulunan Prof. Dr. İbrahim Demirkan, şöyle devam etti:

"Kolon kanserleri, insanlarda çok görülmekte. Bunun en önemli sebeplerinden biri de diyettir. Günümüzde bitkisel kökenli liflerin az tüketilmesi sonucunda dışkı az olmakta ve uzun süre bağırsakta kalmaktadır. Uzun süre bağırsakta kalan dışkı bağırsak düzeyine zarar vermektedir. Yağlı diyetlerle beslenen bireylerde karaciğerin kolesterol ve safra salgısı artar. Bu da bağırsakta kanserojen maddelere dönüşmektedir."

ARAŞTIRMA İÇİN GENİŞ KADRO

Projede Prof. Dr. Demirkan ile birlikte araştırma ekibinde Doç. Dr. Mehmet Özdemir, Doç. Dr. Hayati Yüksel, Yrd. Doç. Dr. Şebnem Pamuk, Yrd. Doç. Dr. Hikmet Keleş, Yrd. Doç. Dr. Fatih Bozkurt, Dr. Tolga Ertekin, Arş. Gör. Dr. Musa Korkmaz ve Yüksek Lisans öğrencisi Atilla Doğan görev aldı.



MA(SU/COŞ)