Yörede kanserli konutlara yakın olan birimler için de üretilmesi planlanan 162 konutun hak sahipleri ile görüşmelerin önümüzdeki günlerde başlatılacağı, ardından konutların yapılması ile bölgenin toprakla kapatılıp ağaçlandırılmasına yönelik çalışmalara geçileceği belirtildi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, 1970 yılından bu yana yüzlerce kişinin ölümcül hastalığın pençesinde yenik düştüğü beldede, 2005 yılında çalışma başlattı. Bölgenin Bakanlar Kurulu kararı ile afet kapsamına alınması ardından Tuzköy Beldesi'nde araştırma başlatılırken hiçbir kanser riski bulunmadığı bilimsel çalışmalarla tespit edilen Evrenin Etekleri Mevkii'ndeki 2 milyon metrekarelik alanda 245 yeni konut inşa edildi. Konutlar,  sosyal yaşam alanları ile birlikte 2009 yılında tamamlanarak hak sahiplerine dağıtıldı.

Tuzköy Belediye Başkanı Ümit Balak, beldedeki Yeni, Cumhuriyet ve Hürriyet Mahallesi'nin bazı bölümlerindeki konutların yapı taşlarında yer alan ve solunum ve tozlaşma yoluyla vücuda alınan zeolit grubu Erionit isimli kayacın özellikle orta yaş grubunda etkili olduğunu söyledi. Başkan Balak, hastaların 3-4 ayda yaşamını yitirdiğini ifade etti. Kanserde erken tanının yaşam kurtarmasına karşın, Mezotolyoma türünün insanlara yaşam hakkı tanımadığını anlatan Balak, 1970’li yıllardan bu yana Tuzköy Beldesi'nde Karınzarı kanserinin en önemli insan ve çevre sorunu olduğunu anlattı.

KANSERLİ BÖLGE TOPRAKLA KAPATILACAK

Tuzköy beldesindeki kanserli bölgelerin yerinde ıslah edilmesi projesi kapsamında 1999 yılında kanser bulgusuna bilimsel olarak rastlanılan 276 konutun yıkılıp üzerinin 1.5 metre yükselti ile humuslu toprakla kapatılmak suretiyle ağaçlandırılması çalışmalarında 2005 yılında önemli ilerleme kaydedildi. Belediye Başkanı Ümit Balak şunları söyledi; 

"Tuzköy Beldesi'nin umudu haline gelen yeni iskan alanı için 2001-2002 yılları arasında 294 milyar 199 milyon TL harcama yapılarak, temel altyapı çalışmaları niteliğinde harita yapımı, jeolojik ve jeoteknik zemin etüdü, imar planı, mera vasfının kaldırılması ve son olarak da 2 milyon metrekarelik alanda 18'inci madde uygulamasının tamamlanması ardından bölgeyi 2004 yılı sonlarında ziyaret eden dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen’in ciddi çalışmaları ile kanserli bölge, Bakanlar Kurulu kararıyla afet kapsamına alındı. Hiçbir kanser riski taşımayan bölgeye 2009 yılı içerisinde, kanserli bölgede yaşamlarını süren 245 aile yerleştirildi. Ancak kanserli bölgelere yakın uzaklıkta veya bitişik birimlerde ikamet eden vatandaşların da aynı risk içerisinde olduğunun bilimsel çalışmalar doğrultusunda belirlenmesi ile 162 konut daha yapılması uygun görüldü."

Tuzköy Belediye Başkanı Ümit Balak, kanserli bölgeler ile ilişikli olduğu belirlenen 162 konutun yapımına ilişkin olarak da bir dizi çalışmaların yoğun devam ettiğini, Evrenin Etekleri Mevkii'nde oluşturulacak yeni sosyal yaşam alanlarının tamamlanması ile birlikte yaklaşık 100 bin metrekare alandaki kanserli bölgenin yıkımının başlatılacağını söyledi.

Başkan Balak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da yakından takip ettiği bu çalışmalara Başbakanlık Acil Destekleme Genel Müdürlüğü başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı'nın da katkı sağlayacağını ifade etti. Planlamaya göre, kanserli bölgelerin yıkımının ardından bölge 1.5 metreye ulaşan humuslu toprakla kapatılarak ağaçlandırılacak. Tuzköy beldesindeki bu çalışma ile bölgenin en geniş yeşil alanlarından biri de ortaya çıkacak.



AK(OE/İD)